24. mar, 2018

Anna Hassös krönika om hästhållning

Anna Hassö: ”Om det här är framtiden – då är vi riktigt illa ute…”

Anna Hassös kloka artikel (klicka på länken ovan för att komma till Tidningen Ridsport) är värd att dela i alla forum, om och om igen. Jag ser de här problemen hon tar upp i mitt yrke, när jag driver min verksamhet (ponnyuppfödning) och inte minst när jag tar del av dagens så kallade hästkunskap som sprider sig via t ex forum och grupper på nätet och i sociala medier.

Jag fick mycket av min grundläggande hästkunskap under åren på Fredriksbergs Stuteri och trettio år senare blir jag fortfarande mer och mer övertygad om hur rätt det var. Hållbara hästar som presterar upp i hög ålder tycker jag är ett gott kvitto på en avel, uppfödningsform, träning och allmän hästhållning som fungerar.

Artikeln är verkligen bra skriven och det är viktigt att verkligen ta till sig och rannsaka sin egen hästhållning. "Alla" vet att hästar behöver grovfoder, långa ättider, utevistelse i stora hagar, möjlighet till mycket rörelse, varierat arbete på olika underlag, återhämtelse/bete, social kontakt eftersom de är flockdjur osv. Ändå är just deras häst unik och kan tyvärr inte gå ute, måste gå själv, måste ha skydd i hagen, måste ha specialfoder, kan bara ridas i ridhus osv. Dessa "unika" hästar blir tydligen fler och fler och bortförklaringarna är många.

Är det aveln, är det uppfödningsformen, är det brist på grundläggande djurkunskap, är det handeln med ett (för) stort utbud av (onödiga?) prylar som styr? Vad kan vi ändra på? Själv saknar jag mer utbildning om hästen "som djur" och tycker att det är ett stort kunskapstapp mellan lantbruksnäringen, avel/uppfödning och hästens uppväxt fram till 2-2,5 års ålder då hästen "plötsligt" är ett "sportredskap" som vi ställer allehanda krav på. Allt hänger ihop.
Dela och sprid gärna artikeln.
//Helena Grühb, Dimmans New Forest stuteri