~ Betäckningsinformation och avgifter ~

Uppdaterad 2017-07-29

 Vi har fått ett mycket tråkigt besked, Dimmans Eros RNF 182 kan inte länge betraktas som fertil eftersom han har mindre än 10% normala spermier. Eftersom inget sto har blivit dräktigt med honom i år så har vi gjort en fertilitetsundersökning av honom och provsvaren kom för ett par veckor sedan.

 Jag är förtvivlad, det var inte så här det skulle bli; han är bara 20 år, men orsaken bedöms ändå vara åldersskäl - även om inte sommarens extrema värme kan uteslutas som orsak. Nu har vi flyttat över "hans" ston till andra hingstar, bland annat har hans yngre bror Dimmans Emir RNF 208 betäckt mina egna ston Lady Jane, Courtney, Christie och Lotus, samt två utomstående ston. Jag tackar verkligen de hingsthållare som tagit emot dessa fina, välmeriterade och välstammade ston trots att det började bli sent på säsongen. Jag är också tacksam över stoägarna som varit oerhört förstående, även om de är lika ledsna som vad vi är.

 Vi hoppas nu att de som har en Eros-avkomma satsar på att sätta dem i avel i framtiden, det finns t ex bara tre söner som kan vara aktuella för att visas fram för avelsvärdering. Övriga är redan valacker, korsningar, har otillåten färg för New Forest-stamboken (isabell), för stora vita tecken eller är exporterade. 

Eftersom årets extrema värme inte kan uteslutas som orsak till Eros fertilitetsstörning så kommer vi att ta nya prover inför betäckningssäsongen 2019. Det är ett halmstrå vi har kvar, förhoppningsvis kan vi åtminstone använda honom till våra egna ston om resultatet är positivt. Information kommer att läggas ut under våren 2019. 


Vi hälsar alla stoägare välkomna 2018.

Eros kommer att stå tillgänglig för avel under betäckningssäsongen 2018 - naturlig betäckning hemma på Dimmans stuteri, Krågarp, Skivarp, södra Skåne.

Eventuella förändringar och övrig info kommer att läggas ut på hemsidan //www.dimmansstuteri.se


 Avgifter 2018

  • Språngavgift 2200 kr + moms, varav 500 kr + moms är en bokningsavgift. Bokningsavgiften betalas av alla även om inte stoet kommer i brunst eller behöver åka hem innan betäckning på grund av smitta eller dylikt. Denna avgift tillkommer alltså inte för ston som blir betäckta, utan den ingår då i språngavgiften.
  • 90-dygns-avgift 3200 kr + moms ELLER levande-föl-avgift 3800 kr + moms
  • Dagavgift tillkommer: 60 kr/dygn + moms för ston som går ute.
  • För ston med föl, ston som behöver stå inne på box, ston som behöver extra utfodring eller speciell omvårdnad - hör av er om avgifter.
  • Vi har även en mycket förmånlig betesavgift för ston som skall gå kvar tills de är dräktiga (eller längre) och som kan gå på bete tillsammans med våra egna ponnyer. 

Rabatt ges till tävlingsmeriterade ston (motsvarande msv klass), ston med utmärkelse vid treårstest eller kvalitetsbedömning, sto som varit finalist vid 5- eller 6-årschampionatet i hoppning, diplomston och ELIT-premierade ston. Ange meriter vid bokning av ditt sto.


Eros lämnar ponnyer som kan registreras med raskod 43 och serienummer 6000 ("gula papper") hos Avelsföreningen Svensk Ridponny (ASRP), förutsatt att stoet uppfyller kravet för att avkomman skall registreras med raskod 43.

Eros är godkänd som renrasig hingst i Svensk Ridponny-avel tack vare sina tävlingsmeriter. Krav för renrasiga hingstar som kan godkännas i Svensk Ridponnyavel är 250 livstidspoäng  hos Svenska Ridsportsförbundet (SvRF), Eros har till och med 31 december 2017 tagit 1508 livstidspoäng. Hans resultat från Danmark och bland Ridhästar finns inte med i SvRF tävlingsdatabas (TDB). Dessutom delas det inte ut någna poäng i lag-tävlingar oavsätt nivå eller mästerskapsklass (EM, NM, SM, ponnyallsvenskan mm).

Läs mer om Eros meriter här: Eros meriter


Helena Grühb

Krågarp 617
274 53 Skivarp
Sverige
070-526 50 15
0411-701 43
dimmansstuteri (snabela) outlook.com
 
Mikael Persson
0730-71 02 70