Vad händer i trädgården?

15. Mar, 2015

Träd och övriga växter i Gärdslöv

Förutom kryddorna så tycke jag allra bäst om gullvivorna i trädgården. Alla härstammade från plantor från min fars föräldrahem i Storängen, Nacka (Stockholm). De flyttades till Flen från Storängen på 1970-talet och vidare till mig i Skåne när vi flyttade ut till Gärdslöv 2004, Fler plantor från Flen sattes i jorden 2007/2008 och därefter har jag frösått gullvivor på flera ställen i trädgården och på gräsmattan. Jag kommer verkligen att sakna dessa gullvivor och jag hoppas kunna få ta några plantor från Gärdslöv om jag får den nya hyresgästens medgivande. Det var tyvärr inte möjligt att ta med några plantor eftersom vi flyttade i december.

En annan speciell växt som redan fanns i Gärdslöv när vi flyttade dit var stockrosor med en mycket speciell mörk - nästan svart - nyans. Jag har tagit med fröer från dessa hit till Krågarp, men jag vet att det har varit svårt att få dem att etablera sig, det är flera av mina vänner som har fått frön och försökt så dem, men det har tyvärr inte lyckats.

Bland träden så var mina absoluta favoriter de två stora valnötsträden på baksidan av huset. De gav en hel del nötter på hösten, flera år plockade jag 40-50 kg som jag skänkte bort till vänner och bekanta. Jag har fått uppgift om att vi har ett valnötsträd som också ger frukt i den nya trädgården i Krågarp, det skall bli spännande att se vad det ger i höst.
I trädgården fanns även en enorm hästkastanj som var enormt vacker alla stadier som en gick igenom under året och under våra första år i Gärdslöv stod det även en enorm alm som tyvärr drabbades av almsjuka och dog. Precis efter att vi hade flyttat togs även en stor vacker lind ner, jag vet faktiskt inte varför, den såg helt frisk ut.
Jag saknar verkligen de stora och kraftiga träd som fanns i Gärdslöv.

Andra blommor som jag tyckte extra mycket om var blåsippor, kungslilja, japansk lykta, nakna jungfrun/tidlösa och rudbeckia. I trädgården fanns även snödroppar, krokus, tulpaner, påsk- och pingstliljor, blå scilla, blå pärlhyacint, kärleksört, tusensköna, två olika sorters rosor (förutom klängrosor) och flocklilja.

Några buskar som kan nämnas är kaprifol, syrén, murgröna, hylle (fläder), schersmin, klängrosor, clematis, rhododendron, pion, humle, vinranka och björnbär. Fruktträd: Lila söta plommon och ett äppelträd som jag inte känner till namnet på.

Det fanns även en hel del växter som jag inte känner till namnet på, både örter, blommor, buskar och träd.

15 mars 2015

Min kryddträdgård i Gärdslöv

Vi flyttade till Krågarp från Gärdslöv i december 2014. Det jag saknar mest från Gärdslöv är min kryddträdgård där jag hade ett 50-60-tal kryddor kantade med tegelstenar i gräsmattan. När jag flyttade hade jag följande kryddor/örter i trädgården:
Alunrot
Anis
Balsamblad
Basilika
Basilika, röd
Citronmeliss
Citronverbena
Digitalis
Dill
Dragon, Fransk
Fänkål
Gräslök
Gräslök, Kinesisk
Gurkört
Humle
Isop
Johannesört
Koriander
Krusmynta
Kyndel, Sten-
Kyndel, Vinter-
Körvel
Körvel, Dansk
Körvel, Spansk
Lakritsrot
Lavendel
Lavendel, Fjärils-
Lavendel, Vit
Libbsticka
Malört
Mejram
Mynta, Choklad-
Mynta, Grön-
Mynta, Ingefärs-
Mynta, Jordgubbs-
Mynta, Katt-
Mynta, Lakrits-
Mynta, Marockansk
Mynta, Rosen-
Mynta, Äpple-
Oregano (Kungsmynta)
Oregano, "Buske"
Oregano, Hot spice
Oregano, Vild
Persilja
Pepparrot
Rosmarin
Salvia
Salvia, Ananas-
Salvia, Stäpp-
Sockerplanta
Timjan
Timjan, Apelsin-
Timjan, Citron-
Tobak
Vinruta
Åbrodd
Det kändes väldigt sorgligt att lämna kryddträdgården, jag har lagt ner många timmars arbete (och en hel del pengar) på den.