Det händer här...

12. aug, 2021

Under 2021 har fem ston seminerats / betäckts, så förhoppningsvis kommer det att födas hågra föl här även 2022. Nu när jag skriver det här är fyra av fem betäckta ston konstaterat dräktiga.

Det har skett lite förändringar och nya tankar med årets hingsval, tre ston är dräktiga med ridponnyhingsten Converse All Star RP 186 (se bild), en med New foresthingsten Polsbury Pessoa RNF 226 och jag har betäckt ett sto med min egen 3-årige New Foresthingst Dimmans Helios 34-18-3006 som är avelsvärderad men inte är godkänd enligt rasvisa krav.

Mitt avelsmål är att föda upp ponnyer som kan gå de högsta klasserna i hoppning. För mig skall en prestationsponny kunna gå minst msv B (1,10 kat C, 1,20 kat D)  i 3* (f d nationell) klass. Givetvis är drömmen att de skall gå internationell svår klass (1,35 kat D) och kunna gå EM för ponnyer.

The sky is the limit...

Beräknade fölningar 2022:

 • 11 april - Dimmans Estancia - dräktig med Converse All Star RP 186
 • 26 april - Miclas Claudia Schiffer - dräktig med Polsbury Pessoa RNF 226
 • 7 juni - Miclas Agatha Christie - dräktig med Converse All Star RP 186
 • 23 juni - Miclas Courtney Love - dräktig med Converse All Star RP 186
 • 6 juli - Lady Jane - betäckt med Dimmans Helios, inte dräktighetsundersökt än.
13. jun, 2021

Nu är årets två föl födda, båda efter Polsbury Pessoa RNF 226. Först ut var Miclas Agatha Christie som fick ett hingstföl den 3 juni, han är med stor sannolikhet rödskimmel och han har fått namnet DIMMANS AMADEUS. Idag, den 13 juni föddes stofölet DIMMANS LADY IN RED, mor är Lady Jane och årets föl är hennes 16:e. Hon fick två hingstföl I Holland innan hon exporterades och nu har hon fått 14 föl i Sverige, nio stoföl och fem stoföl. Hon har även kastat ett hingstföl sent i en av dräktigheterna. Jag har kvar hennes döttrar Dimmans Little Queenie (f. 2015 e.Dimmans Eros), Dimmans Lady Madonna (f. 2017 e. Dimmans Eros) och Dimmans Lili Marleen (f.2020 e.Dimmans Emir).

Lady Jane har även fått ett barnbarn i år, Dimmans Lady Madonna fick den 11 maj ett svart hingstföl efter Polsbury Pessoa. Fölet heter Madonnas Devil och jag kommer inte stå som uppfödare till honom eftersom Madonna är utlånad för avel.

Inte heller i år har vi någon betäckande hingst hemma, Miclas Claudia Schiffer är betäckt med Polsbury Pessoa och Miclas Courtney Love är seminerad med ridponnyhingsten Converse All Star. Courtney seminerades med honom redan förra året,  blev dräktig, men hon var tyvärr tom vid kontrollen på 90 dagar. Christie och Lady Jane kommer med stor sannolikhet att betäckas om i år, men jag har inte bestämt vilka hingstar jag skall använda till dem.

 

23. jan, 2021

2020 var ett tungt år på många sätt, inte bara på grund av covid-19 som har drabbat hela samhället, utan även för att jag fick stora - och än så länge oförklarliga - problem med min balans. Det har blivit många och långa besök hos sjukvården, och än är inte alla utredningar klara. Det begränsar mitt liv väldigt mycket, och det är enormt tungt.

Det händer inte så mycket här, hästarna har några favoritsysselsättningar, antingen står de och äter, ligger och vilar sig - eller så tar de en tur ut i resten av hagen. Det är i och för sig mest unghästarna som gör, de gamla tycker att det räcker med motionen de får när de går mellan foderhäcken och ligghallen... Det har blivit några förändringar; Lotus är hemma igen, Heidi är såld och bor nu i Blentarp, Eros har åkt upp till Östergötland för att ridas av 11-åriga Elvira - kanske blir det en karriär på dressyrbanorna för dem framöver? De coachas av familjen Fox-Stark som lånade honom av mig mellan 2005 - 2007, det Lotten Stark som red honom vid hans första SM i hoppning 2006. Ebony och Helios - som båda hunnit bli tre år - är iväg för utbildning/träning och tanken är att Helios skall visas vid avelsvärderingen i mars. Linsa Virgin Blue "Vimsan" har flyttat hem till sin ägare Sofia igen och hennes dotter Luna går kvar här. På tisdag åker Athina till sitt nya hem i Småland, lille Sultan flyttar till nordvästra Skåne i slutet av februari och även Anastasia är såld, men hon går inackorderad här. Lili och Carly kommer jag att behålla, åtminstone tills vidare.  

Nu är det en flock med 10 ponnyer i åldrarna 1 - 30 år som går tillsammans, enda hingsten i gruppen är Sultan som är minst, yngst och kaxigast... Alla hästar räknas som ett år äldre nu efter nyår, och bland de hästar som går här hemma skiljer det en hel del i ålder - antingen är de väldigt gamla eller väldigt unga, det är bara Christie som är i "medelåldern".... Fördelningen ser ut så här:

 • Fredriksbergs Kamé f.1991 - 30 år
 • Dimmans Elmia f.1994 - 27 år
 • Hembys Lotus f.1995 - 26 år
 • Lady Jane f.1998 - 23 år
 • Miclas Courtney Love f.1999 - 22 år
 • Miclas Claudia Schiffer f.2002 - 19 år
 • Miclas Agatha Christie f.2006 - 15 år
 • Dimmans Anastasia f.2019 - 2 år (inackorderad)
 • Dimmans Lili Marleen f.2020 - 1 år
 • Dimmans Carly Simon f.2020 - 1 år
 • Dimmans Athina f.2020 - 1 år
 • Dimmans Sultan f.2020 - 1 år
 • Sofistikated Blue Lagoon "Luna" f.2020 - 1 år (inackorderad)

Även de utlånade ponnyerna blir äldre och äldre, den "evige unghästen" Emir har hunnit bli 11 år, Echo (Klappis) är 10 år, Decideria (Dessi) och Estancia är båda 9 år, Little Queenie har hunnit bli 6 år och hennes lillasyster Lady Madonna är nu 4 år. Eros har hunnit bli 23 år - det är en klyscha, men det är otroligt vad tiden går fort! 

... och på tal om att åren går, i år firar jag 30-årsjubileum som New Forest-uppfödare, den 18 april 1991 föddes Dimmans Charlina - mitt allra första föl. Charlina är fortfarande i livet, så hon kan förhoppningsvis fira sin 30-årsdag i vår. På bilden på mig och Charlina är Charlina ett år gammal. Fotot är taget på en utställning i Avesta 1992.

21. okt, 2020

Nu har vi sålt tre av årets föl, Athina, Hafnia och Sultan, samt ettåriga Anastasia. Lotus har dessutom fått följa med sin dotter Hafnia till hennes ny hem. Fölen kommer förstås inte att flytta förrän de är avvanda och det är möjligt att Anastasia kommer att vara inackorderad här efter årsskiftet. Två föl har jag kvar - och jag velar om jag skall behålla dem, eller inte. Det är inte lätt att bestämma sig, jag vill så gärna ha kvar en dotter till Emir och i så fall blir det Lili Marleen som jag kommer att behålla - eller så skall Courtneys dotter Carly Simon få stanna här. Eller båda... Tänk om man skulle kunna behålla alla man vill ha kvar, men nu har jag sex stycken blivande avelsston, Decideria, Estancia, Echo, Little Queenie, Lady Madonna och Ebony. Men, visst hade varit roligt att behålla en dotter till Emir också - eller två... 

Det hade varit väldigt roligt och spännande att behålla Carly också. Courtney är tyvärr inte dräktig längre, hon dräktighetsundersöktes på 90 dygn idag. Kanske blir Carly hennes enda (sto)föl...

Det känns fortfarande väldigt bittert att Emir inte får användas i avel längre, det är bara att konstatera att han har förärvt sig mycket väl. I somras tilldelades hans dotter Dimmans Elsa (u.Dimmans Echo ue.Miclas Activ uu.Dimmans Electra - e.Fredriksbergs Dizney u.Dimmans Elmia) avelsdiplom med 98888=41p. Nu i höst visade vi alla våra fem årsföl efter Emir, och resultatet var fantastiskt:

 • Dimmans Hafnia - 98888 = 41p
 • Dimmans Lili Marleen - 88898 = 41p
 • Dimmans Athina - 99877 = 40p
 • Dimmans Sultan - 88888 = 40p
 • Dimmans Carly Simon - 87787 = 37p

Jag har tyvärr fått problem med min balans, det började i slutet av februari och det har varit en tung och jobbig period sen dess. Tyvärr gjorde det att jag var tvungen att sluta rida Eros, precis när det började gå bra och det började bli riktigt roligt. Igår kände jag mig lite bättre, efter att jag hade konstaterat att jag klarade av att gå nedför trappen utan att hålla i mig så satt jag upp på Elmia - om än för att bara ta några foton. Jag "red" även lite i skritt, Viktor fotograferade. I bakgrunden syns 29-åriga Fredriksbergs Kamé - och det är svårt att förstå att Elmia har hunnit bli 26 år.  

23. aug, 2020

Mycket riktigt blev sista fölungen för i år en hingstunge:

 • DIMMANS SULTAN f.8 juli e.Dimmans Emir u.Miclas Claudia Schiffer ue.Miclas Activ. New Forest, mörkfux.

Sultan är verkligen "lillebror", sista fölet för i år och enda hingstfölet efter fyra stoföl i år. Jag har tidigare haft åtta föl efter Emir: Dylan f.2014 (död), Elsa f.2017, Anastasia och Heidi (f.2019) samt Athina, Carly Simon, Hafnia och Lili Marleen (2020). Kanske är lille Sultan dessutom det allra sista fölet efter Emir eftersom han har visat sig vara bärare av PSSM1 och får inte användas i avel. Tio av Emirs avkommor är nu dna-testade för PSSM1, åtta stycken av dem är fria (n/n): Anastasia, Heidi, Athina, Carly, Hafnia, Lili, Sultan och Jillan Jasper; två är bärare (n/P1): Dimmans Day Tripper och Rans Jack O'Lantern.

Tre ston har betäckts i år - tre ston är dräktiga:

 • Miclas Agatha Christie ~ Polsbury Pessoa (New Forest) - Beräknad fölning 7 juni
 • Miclas Courtney Love ~ Converse All Star (Svensk Ridponny) - Beräknad fölning 20 juni
 • Lady Jane ~ Polsbury Pessoa (New Forest) - Beräknad fölning 3 juli

Även treåriga Dimmans Lady Madonna är dräktig med Polsbury Pessoa, Madonna är utlånad för avel under 2020/2021.