Det händer här...

14. jun, 2019

I morse fick vå årets andra och sista föl, då fölade Lotus. Det blev ett brunt stoföl och nu återstår namnfrågan - skall hon få heta Heidi eller Hafina? Far till fölungen är Emir.

6. jun, 2019

Det märks att jag inte uppdaterar hemsidan med nyheter, det är mer än två månader sedan Miclas Claudia Schiffer - helsyster med Miclas Agatha Christie (e.Miclas Activ u.Silverlea Busy Lizzie ue.Silverlea Flash Harry) flyttade hit. Ett jättetrevligt och välmeriterat sto som det skall bli jätteroligt att ha i avel. I år betäcker vi fem ston, alla med Emir: Hembys Lotus, Lady Jane, Miclas Courtney Love, Miclas Agatha Christie och Miclas Claudia Schiffer. 

Den 3 juni föddes årets första föl, ett stoföl e.Dimmans Emir u.Miclas Agatha Christie. Döm om min förvåning när det visade sig att hon är rödskimmel, jag hade varken förväntat mig ett fuxanlag eller ett konstantskimmelanlag hos Christie. Christie har tydligen konstantskimmel som grundfärg, men det har inte varit synligt då hon även är avblekbar skimmel. Sen tidigare har jag anat att Claudia är född konstantskimmel utifrån hur jag minns henne som föl och unghäst, se bilden till vänster där det är Claudia närmast kameran. De två andra stona som också bär på båda skimmelanlagen är Nirwana och Peggys dotter Dimmans Priscilla, båda efter Miclas Curt Cobain. Claudia och Christie är helsystrar med Miclas Curt Cobain RNF 154 som också bar på båda skimmelanlagen, han var skimmel född mörkbrunskimmel. 

Jag tror att även Christies föl bär på båda skimmelanlagen och kommer att bleka av och bli vit som sin mor. Eftersom jag är så nyfiken har jag inte ro att vänta och se, utan jag har skickat in tagel för DNA-analys för att undersöka om hon även bär på anlaget för avblekbar skimmel.

20. jan, 2019

Idag har vi fått ta avsked av vår kära gamla Peggy, Priory Miss Ellie RNF 1734. Jag köpte henne i samband med att jag slutade på Alnarp 2001, och idag avslutades hennes liv, 31 år gammal. Hon har varit till så stor glädje för så många under årens lopp, alltid lite förvirrad, men enormt godhjärtad, snäll och vänlig. Det kommer att bli mycket tomt efter henne.

29. sep, 2018

Efter en tuff säsong så har vi nu tre - kanske fyra - ston dräktiga:

  • e.Dimmans Emir u.Lady Jane ue.Kantjes Ronaldo - Carlo
  • e.Dimmans Emir u.Miclas Agatha Christie ue.Miclas Activ - Silverlea Flash Harry 
  • e.Dimmans Emir u.Hembys Lotus ue.Miclas Activ - Moon Star
  • e.Dimmans Emir u.Miclas Courtney Love ue.Lipton (SWB) - Silverlea Flash Harry 

Samtliga ston är konstaterat dräktiga med ultraljud, men Courtneys fosterblåsa ser "tom" ut - vi får väl se om det blir något föl nästa år.

Flera föl kommer att vara till salu - de kan tingas redan nu.

 

29. sep, 2018

Treåriga Dimmans Little Queenie f.2015 e.Dimmans Eros u.Lady Jane ue.Kantjes Ronaldo har haft flera fina framgångar under sensommaren. Hon belönades med avelsdiplom 89888=41p vid sommarpremieringingen på Bollerup den 18 augusti, där utsågs hon även till reserv Best in Show bland de hästar som visades under dagen.

Den 1 september var det både treårstest och utställning på Bollerup och Queenie tilldelades hopputmärkelse och gångartsutmärkelse med 40p exteriört, 978 på gångarterna och 8-8 på löshoppningen. Vid utställningen samma dag guldbelönades hon ytterligare en gång och utsågs till Bäst i rasen bland ca femton NF-ponnyer - hon slog bland annat Emir och flera andra ponnyer som tidigare blivit högt belönade i utställningsringen.

Vid ungponnychampionatsfinalen för treåringar som avgjordes i Vetlanda den 22 - 23 september deltog Queenie både i hopp- och gångartsfinalen. Tyvärr var startfältet inte så stort, i hoppningen var det bara tre deltagande ponnyer i kat D. Queenie tilldelades poängen 8,5 - 9 - 8,5 = 8,67 (galopp - teknik och förmåga - temperament) vilket blev en andraplats efter segrande ridponnyhingsten Ängvaktarns Precious som belönades med 9 - 9 - 9. På söndagen vad det dags för gångartsfinalen och även om Queenie hade lite väl bråttom i samtliga moment hon genomförde, så belönades hon med poängen 8,5 - 8 - 8,5 (skritt - trav - galopp). Totalpoängen 8,33 delade hon med ytterligare ett par ponnyer och då poängraden var identisk med New Foresthingsten Torpalyckans Checkpoint så blev det domaren som fick avgöra vilken ponny han ville se som tredjeplats. Valet föll på Checkpoint, och Queenie slutade på en fjärde plats (med exakt samma poäng som trean) av nio ponnyer.

Nu vilar Queenie och sen väntar inridning. Vi söker därefter en ryttare för samarbete under många år, så att Queenie kan få möjlighet att komma ut på tävlingsbanorna med de högsta klasserna som mål - det är där hon hör hemma.

Den fina bilden på Queenie från ungponnyfinalen har Pernilla Hägg tagit.