Böcker jag läst - och boktips!

10. mar, 2013

En makalös bok, som balanserar mellan nutid och dåtid, sanning och fiktion.

Egentligen är hela boken en väv av historier runt foton på besynnerliga barn. Dessa foton är ibland bara klumpigt retuscherade, medan andra bara ger ett besynnerligt intryck.

Under Jacobs barndom berättar hans farfar historier om de besynnerliga barnen på fotona, och efter att farfadern har dött en våldsam död söker Jacob upp barnhemmet där hans farfar vistats som ung. Under resans gång förstår Jacob att de historier hans farfar berättat är sanna, de besynnerliga barnen, barnhemmet och föreståndaren Miss Peregrine finns fortfarande på en ödslig ö i Irländska sjön, men i en annan dimension.

Boken är väldigt annorlunda, besynnerlig kanske man kan säga... Men den är bra, och det är svårt att lägga ifrån sig boken när man börjat läsa. Kanske finns det verkligen fler looper därute i världen?

👍👍👍👍👍

 

9. mar, 2013

Marianne Faitfull är en av mina stora idoler inom musiken och jag såg fram emot att läsa självbiografin "Minnen, drömmar och Reflektioner" som kom ut 2012.

Den var inte bra. Inte ens halvbra. Marianne Faithfull svamlar om ditt och datt sidorna igenom, det är svårt att hitta en röd tråd genom boken. Hon pratar om alla människor hon mött, hon nämner dem än för efternamn, än för smek- (eller ök-)namn, eller deras riktiga förnamn. Rörigt är bara förnamnet, jag tror att man måste vara synneliget väl insatt i Brittisk pop-historia och den amerikanska beatnikrörelsen. Det är inte jag.

Jag har alltit beundrat Marianne Faithfull för hennes sångtexter och hennes musik. Men, som författare saknar hon orginalitet, hon pratskriver och flummar sig igenom boken, och boken säger väldigt väldigt lite om människan Marianne. Om Marianne vill skriva skall hon skriva sångtexter, inte böcker.

👍👍