Mer om Martina II RNF 1524

Ett av mina första avelsston var en mycket egensinnig skimmeldam som hette Martina II RNF 1524, men vi kallade henne aldrig något annat än Märta. Hon var född 1975 e .Zuidpools Rufus v d Nomad u. Malin ue. Mudeford Pete. Jag köpte henne från Börje PettersonFredriksberg våren 1993, då var hon högdräktig med Dennie. Det ingick en ombetäckning och jag ville ha Dennie igen, men eftersom han bara stod på station på Fredriksberg så blev det obeprövade unghingsten Jolly Roger.
 
När jag köpte Märta var jag fortfarande en aktiv ryttare och Märta var otroligt rolig att rida, hon var välutbildad och hade meriter från Lätt A hoppning (eller om det var msvB) och Lätt A dressyr. Jag tävlade henne lite i dressyr och terräng på klubbnivå, mestadels utom tävlan - som överårig ponnyryttare fanns det inte några andra alternativ på den tiden. Det var så typiskt henne att precis när jag kände att jag hade henne fint mellan hand och skänkel så verkligen "skickade" hon av mig, jag kände flera gånger att jag riktigt "singlade" genom luften innan jag landade och tappade andan. Sen var det bara att börja gå, för hon sprang alltid hem. Hon gjorde aldrig något sånt när yngre barn red henne, och hon fick ofta rycka in när det saknades någon ponny i ponnyallsvenskan-lagen - bara fölungen var tillräckligt gammal, så var det då.
 
Märta fick bara tre föl hos mig: Mimosa f.1993 e.Dennie, Martini f.1994 e.Jolly Roger och Miranda f.1995 e.Parino. Mimosa blev avelssto i Tomelilla-trakten, Martini tävlade upp till msvB hoppning och msv fälttävlan och hamnade på Åland. Miranda lever fortfarande (5/12 2020), hon står på en ridskola och används fortfarande i ridskoleverksamheten. Innan jag köpte Märta fick hon två föl på Fredriksberg och hon skall även fått ett föl som ung. Märta hade tyvärr mycket skimmel-melanom, veterinären sa att det satt i tarmarna och hon hade svårt att hålla hullet när hon var dräktig/digivande. Hon flyttade därför och blev sällskap till en äldre korsningsvalack som också var efter Rufus.
 
Nu fick jag sån nostalgikick så jag känner att jag måste dela med mig av några bilder från när jag och Märta tävlar i dressyr respektive terränghoppning. Dressyrbilden är från framridningen, på baksidan har jag skrivit "KM i dressyr 1993". Vi fick en stallplakett som minne, vi hade högst poäng i både LC:1 och LB:1 men vann inte eftersom vi var med utom tävlan". Bakom terrängbilden har jag skrivit "Vi hade tyvärr ett nedslag, men vi hade i alla fall den snabbaste tiden". Jag hittade även en gullig bild när Märta vann Knatte-KM för ryttare under 10 år. Kul med minnen!