Fölen som föddes 2012: 
Decideria, Estancia, Electric Boy och Lord Lancelot.

Om ponnyernas namn

Namn är kul!

Alla ponnyer har en historia bakom sitt namn och nedan berättar jag varför ponnyerna har fått just sina namn:

Jag har egentligen inte något speciellt tema när jag namnger mina uppfödningar, men de flesta av ponnyerna har fått namn med musikanknytning (låt-titlar, artister och andra musiktermer), andra har fått namn från romersk, grekisk eller keltisk mytologi, litteratur, kända/historiska personer eller från latinska ord och fraser. Till en början försökte jag kombinera ihop båda föräldrarnas namn till ett någorlunda unikt namn så att ponnyerna inte behövde registreras med en romersk siffra bakom namnet, t ex "Sally IV". De senaste åren har jag börjat "återanvända" namn, flera föl fått namn efter ponnyer och hästar som jag har träffat tidigare i mitt "hästliv", till exempel på ridskolan eller på ridläger. 


1994 fick jag mitt stuterinamn godkänt och inregistrerat och då gick jag ifrån idén med att försöka kombinera ihop föräldrarnas namn till ett passande föl-namn.

Stuterinamnet (eller rättare sagt prefixet) DIMMANS har inte med vädret att göra utan det är en ordlek med mina stamstons namn (D- Denitha/Therese, im- Miss Ellie och ma -Martina II). Det var New Forest-uppfödaren Birgitta Braunerhielm som hade Asso stuteri som inspirerade mig, hon berättade vid att tillfälle för mig att Asso stod för hennes första ponnyston: A för Alexia (Shetlandsponny), S för Sabrina (korsningsponny), S för Stäketsholms Honey (New Forest) och O för Oakley Barn Owl (New Forest).


Jag ville ha ett kort prefix som var lätt att uttala, som inte innehöll å, ä, ö, eller ü och som kunde kombineras med både svenska och utländska namn, enkelnamn eller dubbelnamn. Dessutom hade jag inte någon egen gård, så det kändes konstigt att ”ta med sig” ett gårdsnamn ifall jag skulle flytta. Det fick bli Dimman.


Från och med 1995 börjar alla fölungars namn på samma bokstav som moderns namn:

E - Miss Ellie, TH - Therese (gärna även inne i namnen), M - Martina II, D - Denitha, D2 - Hembys Daphne (enbart för att jag ville att en dotter till Daphne skulle få namnet Delphi), P - Priory Miss Ellie, R - Fredriksbergs Rita, K - Fredriksbergs Kamé, A - Hembys Aurora,  A2 - Miclas Agatha Christie, L - Lady Jane, C - Miclas Courtney Love, H - Hembys Lotus, S - Hembys Claudia Schiffer och J - Jojovisst.  Fölen till connemarastona Lindens Mah-Jong och Chantina fick första bokstaven i sina namn efter sina fäder.


I första hand vill jag ge ponnyerna enkla, relativt vanliga namn som de kan ha som tilltalsnamn - som Eros, Elton, Electron, Rosita, Amadeus, Aramis, Dito, Elvis, Heidi, Kithara, Hafnia. Namnen blir ändå unika eftersom de alla har ett prefix - Dimmans. Alternativet är att de skall kallas för en del av namnet, t ex Divina Commedia blir Divina, Carly Simon - Carly, Little Queenie - Queenie och Lili Marleen blir Lili. Det funkar också med en "naturlig" förkortning av namnet, som att Decideria blir Dessi, Enrique - Ricky, Ebony - Bonny osv. Ponnyer som har relativt långa namn, till exempel Estancia och Anastasia kallas ändå för vad de heter och några ponnyer som har dubbla namn har jag ändå kallat för hela namnet, t ex Day Tripper och Easy Action.


Men, det finns några undantag, jag har fött upp ponnyer som har bra namn, men som fått "officiella" smeknamn utan någon som helst anknytning till det riktiga namnet. Det har aldrig varit något planerat utan det har kommit helt av sig själv. Det är som tur är inte så många, men det har hänt. Ett par exempel är Echo, som inte har kallats något annat än Klappis här hemma, Peggy Sue som kallas Pinglan, Electric Boy som kallades Pricken och Priscilla som kallades för Spöket. Däremot har flera ponnyer kallats för helt andra namn hos sina nya ägare, t ex Miranda - Pyret, Esmeralda - Saldi, Emmylou - Pino, Day Tripper - Totte, Elaine - Loppan,  Aurum - Åke, Easy Action - Anton och Amadeus - Frosty.


Ibland blir det lite fel... 2021/2022 frångick jag mina egna "namnregler", och resultatet blev inte helt bra - några ponnyer fick helt enkelt för långa namn. Det kändes bra när jag valde namnen, snygga namn "på pappret", men smeknamnen som kom naturligt blev inte så vackra. Ett par av smeknamnen har i alla fall anknytning till ponnyernas utseende, Lady in Red - Rödis är fux och Last Lady - Gulan är gulbrun. Tyvärr har det varit svårare med Cherry Darling, vid ett års ålder kallas hon fortfarande för "Lilla Svarta".


Alla namn 1991 - 2023:


1991
CHARLINA - registerades in som Miss Charlene Brown, en kombination av hennes föräldrars namn (Horsemosens Charlie Brown och Miss Ellie. Charlene Tilton är dessutom en skådespelerska som spelade rollen som "Lucy" i TV-serien Dallas. Miss Ellie var ju också en rollfigur i Dallas, gården Southforks härskarinna och mor till JR, Ray och Bobby. Tv-serien Dallas var otroligt stor på 1980-talet!
När jag fick mitt stuterinamn inregistrerat 1994 tyckte jag att namnet blev för långt, och Miss Charlene Brown fick istället namnet Charlina, det namn hon kallades, med en tydlig vink om vem som är hennes far.


1992
JR BROWN - Charlinas helbror e.Horsemosens Charlie Brown u.Miss Ellie fick också ett namn med Dallas-tema. JR var ju skurken i tv-serien, son till Miss Ellie. JR är en förkortning av namnet John Ross och JR Brown är född den 9 maj, när John har namnsdag. Brown kommer från Charlie Browns namn och det faktum att JR Brown var helt brun med ett fåtal vita hår i pannan och två vita kotor bak. Vi kallade honom Bruno fram till att han såldes vid tre års ålder. Sedan har han kallats bl a Tampas, och nu går han under namnet Junior, även om bokstäverna JR i hans namn står för JR i Dallas...


PARENTHESE - Det roligaste namnet jag har hittat på hittills. Mitt sto Therese RNF 1024 skulle betäckas med Smedhults Cavat RNF 44, och åkte till Fredriksberg i början av maj 1991. Tyvärr hittades Cavat död i hagen den 12 maj, "Thessa" var brunstig, vad göra? Efter en viss fundering så bestämde jag mig för att Thessa skulle betäckas med Fredriksbergs nygodkände 3-årshingst Parino RNF 17-S. Namnet var givet när fölet sedan föddes i slutet av april 1992, en kombination av Parino och Therese. Att sedan fölungen dessutom fått "fel" pappa gjorde namnet ännu mer passande. Hon blev en parentes helt enkelt.


1993
DENITHA - En kombination av föräldrarnas namn, Dennie och Therese. Alla föl undan Therese har fått "TH" i namnet.


MIMOSA - Jag köpte Martina II dräktig 1993, och fölet e.Dennie fick det finaste namn på M jag visste., men vi kallade henne sällan något annat än Räkan... Mimosa är en tropisk blomma från acaciasläktet.


1994

ELMIA - Hösten 1993 anordnades för första gången "Årets ponny", och finalen gick av stapeln i samband med Nordiska Häst-mässan påElmia i Jönköping. Vann gjorde Silverlea Buckskin RNF 96, och när Miss Ellie fick ett efterlängtat stoföl efter Silverlea Buckskin i april 1994 var namnet givet - Elmia. ELMIA är ursprungligen namnet pålantbruksmässan som sedan 1960-talet har arrangerats i Jönköping och som varit en mötesplats för svenska lantbrukare. Namnet har en något äldre historia än så: 1958 ordnades Europeiska Lantbruksmässan Axvalla (ELMA) i Axvall i Västergötland. Året därpå arrangerade Hushållningssällskapet Rikslantbruksmötet (RILA) i Jönköping. Från 1961 har jord- och skogsbruksmässan i Jönköping hetat ELMIA, där I stod för "Industri". Numera är förkortningen en akronym.


MARTINI - Inget att diskutera när Martina II fick sitt första hingstföl hos mig. Jag bytte bara ut den sista bokstaven i hennes namn... Martini Bianco är dessutom gott.


TAKE THAT- En pojkgrupp som var oerhört populär i början av 1990-talet fick ge namn till fölungen e.Dart Light u.Therese. Tyckte det passade medTake That "TA DET" efter Dart Light. Dart Light blev ju godkänd på dispens 1993, tack vare sina fina tävlingsmeriter och Thessa var det första sto han betäckte. Ett tufft namn på en tuff fölunge.


1995
ESMERALDA - Med lika mycket utstrålning, mod och temperament som zigenarflickan i Ringaren i Notre Dame passade namnet utmärkt till Miss Ellies dotter e.Parino RNF 17-S. Hon är dock inte lika mörk som sin namne som den fule Quasimodo med den vackra själen träffar, men minst lika vacker...


MIRANDA - I ärlighetens namn trodde jag att Miranda skulle bli skimmel precis som sin mor, och hon fick därför namnet Miranda efter ett skimmelsto som stod inackorderad i samma stall som jag hade mina hästar på 1980-talet. Trots att Miranda förblev brun fick hon behålla sitt namn, men hon har aldrig kallats något annat än Pyret. Miranda är dottern till trollkarlen Prospero i skådespelet "Stormen" av William Shakespeare, och även en av planeten Uranus månar.


1996
Föddes inga föl.


1997

DANTHE- Denithas förstfödde son efter Jolly Roger fick heta Danthe efter den italienske skalden Dante Alighieri som bl a skrevDivina Commedia, Den gudomliga komedin. Givetvis fick även Danthe ärva "TH" i namnet efter sin mormor Therese.


EAGLE - Heter pappa (Rolökke) Swallow - svala och mamma Miss Ellie kan det inte bli något annat än Eagle - örn. Alternativnamnet var Ernie... The Eagles är även en pop/hårdrockgrupp.


1999
ELAINE - Under 1999 var två TV-serier mycket populära, dels Ally Mc Beal och dels Seinfeldt. I båda serierna fanns det en Elaine, tuffa brudar med stort självförtroende. Mamma Miss Ellie bidrog också med ett par bokstäver till namnet. Elaine har dock aldrig kallats något annat än "Loppan" av sin ägare.


2000
ELOISE - När Elaine "Loppan" skulle få ett helsyskon kallade vi fölungen för "Lilla Lus" redan innan hon var född. När sedan ytterligare ett stoföl föddes 2001 e.Fredriksbergs Dalí u.Miss Ellie "friserades" namnet Lus till till Eloise, efter Arvingarnas schlagervinnar-låt... Numera kallas Eloise för "Lis", och det går precis lika bra!


2001
DIZASTHER - "Dizzeman" föddes hemma hos Denithas fodervärdsfamilj, och de fick själva bestämma vad deras fölunge e.Xandino u.Denitha skulle heta. Enda kravet från min sida var att namnet skulle börja på D, och gärna innehålla "th". Eftersom de hade upplevt ett mycket jobbigt år fick fölungen heta Dizasther.


2002
ELVA - Väldigt enkelt val, Elva är helt enkelt Miss Ellies elfte föl...


PRISCILLA - Efter att Priory Miss Ellie hade gått över en dryg månad med sitt första föl hos mig, föddes en liten unge, som genast fick namnet "Spöket". Ett sådant namn är ju inte så käckt att registrera in, så den stackars ponnyn var namnlös länge, jag kunde helt enkelt inte hitta på något bra som passade. Under sommaren deltog hon bl a på utställning under namnet "Pretty Belinda" efter en 60-talslåt jag tycker mycket om, men vartefter "Spöket" växte och visade vilken tuffing hon är, kändes namnet alldeles för sockersött. Att Pretty Belinda dessutom har "golden locks" gjorde namnet ännu mer opassande. Till sist bestämde jag mig att registrera in henne som Priscilla, med "Pri" från mammans stuterinamn Priory, och Scilla från hennes farfars morfars mor Scilla II RNF 272. Och den som minns TV-serien Dallas kommer kanske ihåg att rollfiguren Jenna spelades av Priscilla Presley. Även Priory Miss Ellie har ju ett namn med Dallas-tema, hon har en mor som heter Sue Ellen, en bror som heter John Ross, och en annan bror som heter Dallas.


ROSITA - Två bokstäver till i namnet, och Ritas förstfödda dotter e.Eloge fick namnet Rosita.


2003
PEGGY SUE - Så mycket härlig musik det finns från 60-talet, och så många av tjejerna det sjungs om som har namn på P! Pretty Belinda, Proud Mary, Pretty Woman, Penny Lane, Paloma Blanca (måste vara en skimmel förstås..) - och förstås, Peggy Sue. Mamma Priory Miss Ellie kallas här hemma för Peggy, för att inte blandas ihop med gamla Miss Ellie "Missan". Klart opraktiskt att ha två ponnyer med samma namn! Peggy Sue fick alltså sitt namn efter sin mors smeknamn - och Sue från sin mormor Priory Sue Ellen. Peggy Suehar kallats Pinglan ända sen hon var föl, men det är ingen minns vem som började kalla henne det, eller varför.


2004
PROUD MARY - Ytterligare ett stoföl som fått sitt namn från en 60-talslåt. Att Proud Mary är en hjulångare i Creedence Clearwater Revivals låt är inte så viktigt. Namnet passar i allafall, hon har en härlig uppsyn och framåtanda - kanske som en hjulångare.... Dessutom ser hon lagom reslig och "stolt" ut. Själv tycker jag bäst om Ike o Tina Turners version av Proud Mary. Vi kallade henne oftast för "PM", senare ägare kallade henne kort och gott för "Mary".


2005
EASY ACTION - Synnerligen passande namn till Missans föl e.Miclas Activ. Snabb och lätt fölning (Missans tolfte...), och uppe på benen efter en kvart, då kan det inte bli annat än Action... Har ett svagt minne av ett pudelrock-band från 80-talet som hette Easy Action, så på så sätt fick jag in lite musikartist-tema. Jag slapp dessutom frångå principen om att Missans föl döps på bokstaven E.

Ett annat bra namnförslag till den lille skimmelhingsten varAck-va-vit...


2006
DA VINCI- På en riktigt välmålad fölunge är välDa Vinciett passande namn?! Vi hoppas förstås att han är en multitalang som sin namne, kanske inte som konstnär och uppfinnare, men däremot på tävlingsbanorna framöver...


ELVIS - Elmias hingstföl är Rock-n-Roll helt enkelt och jag fick till ytterligare ett namn med (60-tals) musik-tema. Elvis is The King!


PAMELA- Peggys femte stoföl i rad fick namnet Pamela efter rollfiguren i Dallas, passande till Peggys riktiga namn Priory Miss Ellie. Förslaget har funnits länge, men inte direkt passat tidigare. Givetvis finns det musikanknytning också precis som i hennes systrars namn. Vem minns inte monsterhiten Pamela med Toto?


2007
DA CAPO - Da Capo är en musikterm som betyder att man repriserar ett avsnitt. Passar utmärkt på Denithas fjärde hingstföl på rad - särskilt som hans helbror heter Da Vinci.


ELECTRA - Elektra var inom den grekiska mytologin Agamemnons och Klytaimnestras dotter och en av huvudpersonerna i tragedin Orestien av Aiskylos.. Elektra är ett namn som jag haft "på listan" länge, men inte förrän nu fått en fölunge som passat till namnet. Men Electra passar utmärkt till Eros' helsyster och El i namnet är förstås från mamma Elmia och mormor Miss Ellie.


KARAT - Om pappa heter Kavat och mamma Kamé, kan det då bli något annat är Karat? Här finns verkligen associationer till både mors och fars namn. Guldgul och vacker som ett litet smycke är han också.


2008
AURUM - Aurum är det latinska ordet för guld, ett namn som passar alldeles utmärkt på ett gulbrunt hingstföl vars mor heter Hembys Aurora och far heter Kantjes Umberto! Aurum kallas för Åke hos sin nya ägare. Aurums mor, Hembys AURORA har jag själv namngett i samråd med uppfödaren. Listan över namnförslag var lång, och det var svårt att välja, jag hade flera passande namn ur den grekiska och romerska mytologin på förslag, men bestämde mig till sist för Aurora - morgonrodnadens gudinna i den romerska mytologin. Ett riktigt passande namn då hon är gulbrun, nästan guldfärgad - precis son sin son Aurum. Här hemma kallade vi oftast Aurora för Aura, ett passande namn för ett sto med en härlig utstrålning!


DITO - Återigen ett "klockrent" namn. Denithas femte hingstföl i rad - av fem födda föl - är en kopia av sin mor, liksdan fux-färg, strimbläs och fyra vita halvstrumpor. Han var även pappa Dizneys femte hingstföl 2008 - av fem föl! Helbrodern heter Da Capo, då kan det inte bli något annat än Dito, eller hur? Nu återstår bara att se om han kan bli lika framgångsrik på hoppbanorna som sin namne, welshhingsten Dito RW 75.


ELTON - Namnet Elton har jag haft länge på listan, både till Miss Ellies och hennes dotter Elmias fölungar, men fram till nu har det inte riktigt passat till någon. Men till Elmias lite stöddiga, bastante, gulbrune hingstföl passar namnet utmärkt, och åter har jag fått in musik-temat i namnvalet. Jag är mycket förtjust i Elton Johns musik, men det skall vara låtarna från 1970-talet, inte "gnöliga" 1990-talsballader... De äldre helbröderna till lille Elton heter Eros och Elvis.


PRIMUS - Primus betyder den främste på latin och var ofta benämningen på kungar eller kejsare. Namnet kan även översättas översättas med - först. Exempel: "Primus sud stella polaris"- Först under polstjärnan. "Primus inte pares"- Först bland likar. Jag tycker att det är ett mycket passande namn till Eros förstfödde son, och dessutom kan man härleda första delen av namnet till moderns namn, Priory Miss Ellie "Peggy".


2009

EDWARD - Elmias lille son var det inte särskilt lätt att hitta på namn till. Jag fastnade för Elgar efter den brittiske kompositören Edward Elgar som bl a skrivit den pampiga "Land of hope and glory". Jag misstänker dock att det svenska uttalet skulle låta mer som "Ääälgar", därför fick det bli det mer lättuttalade Edward. Det är dessutom flera musiker och konstnärer som haft namnet Edvard, (Grieg, Munch...) och namnet är även vanligt förekommande i det brittiska kungahuset. Edward kallas för Eddie och den som vill han därmed associera namnet till andra stora musikprofiler: Cochran, van Halen, eller kanske Iron Maidens maskot Eddie... Dessutom är vampyren Edward "inne" i och med Twilight-serien.


KITHARA- Kamés fuxfärgade stoföl har fått namnet Kithara, som är ett stränginstrument av lyratyp från det antika Grekland, så i namnet har jag både fått in musik- och antiktema... En av mina första New Forest-bekantskaper var dessutom Kithara f.1976 e.Smedhults Cavat RNF 44 u.Dolores RNF 79.


MAJOLICA - Ridponnystoet "Lill-Maja" e.Minotauros RP 114 u.Lindens Mah-Jong RC 1191 skulle förstås ha ett "riktigt" namn. Till slut enades vi om Majolica som är namnet på tennglaserade lergods i starka färger som producerades under 1500-talet. Även senare tiders stilkopior på dessa pjäser – särskilt vanliga under slutet av 1800-talet – brukar kallas Majolica. Detta även om de ofta är tillverkade i andra material, t ex fältspatporslin. Namnet Majolica anknyter fint till moderns namn Mah-Jong,som dels är ettspel och delsett designföretag med färgglada tyger och kläder.


2010
DELPHI - Daphnes förstfödda stofölfick namnet Delphi. Daphne var en nymf i den Grekiska mytologin som förvandlades av Apollon till ett lagerträd och Delphi är mest känt för 'Oraklet i Delphi' i de Grekiska gudasagorna. Jag hade svårt att bestämma mig om fölets begynnelsebokstav skulle vara D eftersom den bokstaven redan var "upptagen" av Denitha. Men Delphi var väldigt passande till Daphnes föl, både samma begynnelsebokstav, båda med -ph i namnet och både mor och dotter har namn med tema från antiken.


EMIR - Elmias sjätte föl, en stor, snygg, mörkbrun unge hade jag väldigt svårt att hitta på namn till. Länge fick han "heta" Et Cetera, men när det var dags att skicka in ansökan om hästpass så ändrade jag det till Emir, kort och gott. Emir betyder furste eller härskare vilket är ett mycket passande namn. Namnet passar dessutom bra ihop med hans "årsbroder" Kaiser som betyder kejsare. Han har med åren även blivit en "kung" eftersom han är godkänd för avel.


KAISER -Heter pappa Porter och mamma Kamé så blir det klart Kaiser-Kejsare och ölsort.


POETIC LAD - I stort sett alla avkommor efter farfar Poetic Justice har namn som börjar med ”Poetic”. Här blev det kort och gott Poetic Lad, Lad är pojke på irländska. Poetic Lad är en connemaraponny och rasen härstammar från just Irland.


ZELINDA - Pappa Zephyr och mamma Chantina, mormor Melinda, mormorsmor Metina ochmormorsmormor Linda, varannan generation blir en -linda och varannan generation en -tina.


2011
ECHO - Electras första föl har även hon fått ett namn ur den grekiska mytologin. Echo var en bergnymf i grekisk mytologi som förälskade sig i Narcissos men avvisades. I sin förtvivlan och sorg tynade hon bort och förstenades, bara rösten levde kvar.Echoär även ett album avTom Petty& the Heartbreakers, släppt 1999.Ci namnet är forstås från pappa Miclas Activ.


ELECTRON - Elmias sjunde föl - och sjätte hingstföl har fått namnet Electon som jag tycker passar till en kvick fölunge efter Miclas Activ.


JOETT RUSS - Lilla russet Jojovisst stoföl har fått namnet Joett Russ med Jo- från mamma, -ett från att det är mitt första (och kanske enda) russföl. "Efternamnet" Russ är förstås från pappa Pelle Russ 611. Namnet Joett Russ kan också tolkas som att det smygit sig in en katt bland hermelinerna Jo, ett russ bland alla New Forestföl! Fler förslag om jag gör samma kombination igen är Joppe Russ, Jolly Russ eller Jotoo Russ. Läs Jotoo och det låter som You too/two, vilket associerar till U2. Se där - musiktema och ordlek. Jotoo "Jo-two" kan också visa att det är Jojos andra föl och mitt andra russ-föl.


2012

DECIDERIA - Denithas sjätte föl och första stoföl efter att hon enbart fått hingstföl innan. Det fanns bara ett namn som passade henne, nämligen Decideria som betyder "den efterlängtade". Hon var extra efterlängtad eftersom hon är den första ponnyav mina uppfödningardärjaghar fött upp båda föräldrarna - alltså både hennes far Eros och mor Denitha.De- är givetvis från Denitha.


ELECTRIC BOY -Ännu en kvick ponny med massor av energi= Electric med C i namnet efter fadern Miclas Activ. För att få in musiktemat lade jag till Boy eftersom Electric Boys var ett svenskt pudelrockband från 1980-talet.Electric Boy kallas för "Pricken", han är väldigt "välmålad" och har envit fläck på sin högra sida.


ESTANCIA - Mamma Elmia har fått sitt namn efter lantbruksmässan i Jönköping och Estancia är benämningen på lantgårdar och jordegendomari vissa delar av Sydamerika, särskilt i Argentina. Lantbrukstema hos både mor och dotter, och C från fadern Miclas Activ, ibland är namnet självklart.


LORD LANCELOT - Lancelot var i keltisk mytologi en av huvudhjältarna vid kung Arthurs hov. Lord lade jag till för att det skulle passa med Lady Jane.


2013

DIVINA COMMEDIA - Det längsta namnet som jag gett till någon fölunge och jag var tveksam till om hon skulle få hela namnet. Men, det kändes ändå rätt, Denitha är även mor till en fölungesom fått nametDanthe och det är DanteAlighieri som skrivit Divina Commedia - den gudomliga komedin. Det varnärapå en komedi att färgbestämma Divina, hon föddes väldigt röd (fux), men bytte i samband med första fällningen färg på hårremmen och blev gulaktig med vit man och svans. Efter en dna-analys fick vi svaret, hon är isabell.


EMMYLOU - Jag ger gärna mina uppfödningar namn med musik-tema och plötsligt slog det mig, det är ingen fölunge som fått namnet Emmylou! Ett kort namn med musikanknytning och som är lätt att uttala - det gillar jag!Emmylou Harris är en mycket bra amerikansk countrysångerska, gitarrist och låtskrivare med en härligt speciell röst, jag lyssnar gärna på henne.


2014

DYLAN - Denithas lille hingstunge som bara levde i knappt två dygn fick namnet Dylan. Givetvis musikanknytning då han fick namnetfrån legendariske Bob Dylan vars musik är odödlig.


LONDON - London har en lite långsökt koppling till modern Lady Janes namn: Lady är en engelsk titel och rasen New Forest har sitt ursprung i England= London är huvudstad i Storbritannien. För att vara ännu mer långsökt så kannamnet även ha musikanknytning - tänk så många bra brittiska band som stod på och hade sitt ursprung från Londons musikscener på 1960- och 1970-talen!


2015

DAY TRIPPER - Det är musiktema och en klassisk Beatles-låt, och jag har haft överseende med att den är lite drogispirerad och flummig eftersom han har fått namnet efter en stor snäll fux med bläs som tävlade för "min" Flensbygdens ryttarförening när jag var barn. Jag har även tidigare gett ett par andra föl namn efter hästar och ponnyer som jag kände eller beundrade när jag var liten eller ung, t ex Miranda och Kithara. Men, här blev det tydligen lite fel...Jag berättade för en gammal vän om bakgrunden till namnet, och då fick jag veta att jag mindes fel. Tydligen hette den hästen jag menade inte Day Tripper utan Hux Flux... Det tog ett halvår innan jag kom på vilken häst som jag blandat ihop medHux Flux, jagvissteatt jag har träffat en häst som hette Day Tripper när jag var barn, och som jag då tyckte var en drömhäst. Han var inte ens fux med bläs, han var brun utan tecken... Jag tyckte i alla fall attnamnet var enormt vackert och jag drömde om att en gång i tiden ha en häst med namnet Day Tripper. Nu har jag i allafall fött upp en Day Tripper. Day Tripper kallas för Totte av ägarna.


EUROPA - Det var väldigt svårt att hitta ett passande namn till Elmias stoföl efter SWB-hingsten Dirco Hästak (SWB) 1005. Till slut blev det Europa av flera anledningar,1)association till ponny-EM, FEI European Championships for ponies 2015 där hennes "storebror" Eros var med och tog bronsmedalj tillsammans med det svenska laget,2)en prinsessa i den grekiska mytologin. Elmia har även tidigare haft ett par andra avkommor med namn från den grekiska mytologin; Eros och Electra.3)Europa är en av planeten Jupiters månar, och jag har redan tidigare haft en uppfödning med namn från en annan måne: Miranda f.1995. Jag har visserligen tidigare trott att Miranda också var en av Jupiters månar (måste kollat en dålig källa...), men det är en av Uranus månar. Det är samma tema i allafall, planeter.4)Hennes härstamning är lite mer "europeisk" än vad mina New Forest-föl brukar vara eftersom hon är korsning med SWB. Visserligen är det långt bak, men Dirco har förfäder från (bl a?) Holland, Irland och Tyskland, sen är det svenskt och engelskt via Elmia på mödernet. Europa kallas dock för Emma av flera orsaker, främst är det meningen att man skall associera namnet till EM-MAlmö, men får man skoja lite är ju fåtöljen Emma är en stabil möbelklassiker... Till sist kallas ju Day Tripper för Totte och vem minns inte Gunilla Woldes barnböcker om Totte och Emma? Numera kallar hennes nya ägare henne för Dimma.


LITTLE QUEENIE -Lady Jane är en låt med Rolling Stones, så att Lady Janes vackra stoföl efter Eros får namnet Little Queenie känns väldigt självklart. Namnet passar bra eftersom det stämmer överens med mamma Lady Janes namn på flera sätt, båda låttitlar med Rolling Stones, anknytningen Lady - Queen, och det är kungligt/glamoröst, även om det är "Little" i början. Passar bra till en (kron)prinsessa! Dessutom är namnet i högsta grad engelskklingande, om man tänker på att förra årets fölunge fick namnet London.


2016

DECIBELLE - Deciderias första föl har fått sitt namn efter sin mamma(Deci-) och ordet vacker(-belle). Det är familjen Dahlqvist, som även namngav Dizastheren gång i tiden, som bestämt namnet. Äldsta dottern Malin (som var Denithas första ryttare) och hennes man Erik fick Decibelle i bröllopspresent av Malins mamma Maria. Decibelle har även musikanknytning - även om jag inte lyssnar på musik i alltför höga decibel.


ENRIQUE - Vissa namn är bara självklara från början - bara man kommer på dem. Jag sökte efter ett spanskklingande namn på E, jag ville gärna ha en association till fadern Pedros namn, och alla Elmias för har enkla (inte dubbla) namn som börjar på E. Samma dag som han föddes fick jag ett förslag från veterinären Anna Pilåker - Enrique var det enda spanska namn hon kom på. Självklart var han en Enrique, en riktigt mörk skönhet, och vill man associera till musik så finns ju Enrique Iglesias. Enrique är den spanska formen av Henrik och han kallas för "Ricky".


2017

ELSA - Inte så mycket att diskutera, hon bara är en Elsa. Jag ville ha ett kort, enkelt namn som passar föräldrarnas namn, hon är e.Emir u.Echo. Namnet passar utmärkt, hon är redig, frejdig, stabil, cool men med med bra tryck, nyfiken och alert och lättlärd. En del av dessa egenskaper finns även hos Dizney-karaktären Elsa ur filmen Frost (2013) som är oerhört populär.


JOLANDA -Min andra russuppfödning föddes hos Désirée Pettersson, Sibborp, som lånade Jojovisst "Jojo"för avel. Vi står båda som uppfödare till Jolanda och Jolanda bär mitt prefix men Désirée valde namn. Så är det när man samarbetar och det viktigaste var att hon fick ett namn som fick ett namn som började på J. Hade jag själv bestämt vad hon skulle få heta hade det blivit Jotoo eller Jolene - båda namnen har musikanknytning. Inte? Läs Jotoo en gång till, högt för dig själv.


LADY MADONNA -Ett namn som funnits med på mina listor i många år, och i år föddes hon äntligen, stofölet som passade till att bära upp namnet. Namnet Lady Madonna är från Beatles-låten med samma namn, och då mamma heterLady Jane (låt med Rolling Stones) och helsystern Little Queenie (också en Stones-låt), så tyckte jag att det passade bra med samma tema. Jag har tidigare haft Peggy Sue, Proud Mary och Pamela (alla u.Priory Miss Ellie "Peggy") som också fått sina namn efter låt-titlar.


2018

EBONY - Elmias vackra stoföl är inte svart, men nästan - hon är svartbrun, helt utan tecken. Jag har haft Ebony = Ebenholts på min lista i många år, men det har inte passat på någon fölunge tidigare. Vill man så finns det lite musikanknytning också, jag tycker mycket om "Ebony & Ivory" som Paul McCartney och Michael Jackson spelade in 1982. Att hon dessutom kallas för Bonny känns självklart, det skotska namnet Bonnie betyder "pretty" = söt. Det passar utmärkt då hon verkligen är söt som socker.. Jag kom senare på att även Bonny är ett "återanvänt" namn, när jag var liten fanns det ett svartbrunt eller möjligtvis svart New Foreststo på ridskolan, hon hette Näsbyholms Bonny RNF 611, och hon var en av mina allra först New Forest-kontakter.


HELIOS -När Hembys Lotus fick sitt första föl med Dimman-prefix bestämde vi att hennes föl skall få namn med begynnelsebokstaven H efter Hembys eftersom bokstaven L är redan upptagen av Lady Janes ättlingar. Valet blev ganska enkelt, han fick namnet Helios efter solguden i den grekiska mytologin - en association till att han är efter kärleksguden Eros. Dessutom var det en riktigt solig och fin dag då han föddes, faktist den första riktigt fina vårdagen efter en kall och tung vinter 2017/2018. Han är dessutom gul - om än inte solgul. Lite anknytning till halvsysterns namn Aurora finns också då Aurora var morgonrodnaden/soluppgångens gudinna i den romerska mytologon. Aurora (Aura) hade dock prefixet Hembys, även om det var vi som valde hennes namn.


JAPP - Klart att en son till russet Jojovisst skall heta Japp, och eftersom han dessutom är mörkbrun utan tecken så anspelar namnet även på chokladbiten med samma namn. Perfekt!


2019

ANASTASIA - Miclas Agatha Christies förstfödda dotter är näpen som en liten prinsessa, och hon har därför fått sitt namn efter Anastasia Romanov som varyngsta dotter till Rysslands siste tsar Nikolaj II. Det passar extra bra eftersom pappa Emirs namn betyder furste eller härskare. Jag var rätt säker på att hon helt naturligt skulle få smeknamnet "Sessan" även om det egentligen är emot mina "namnregler" - jag vill att hästarna skall kallas vad de heter. Så blev det inte, hon ÄR Anastasia, även om hon, som sagt, är en liten sessa...


HEIDI - Lotus dotter har fått sitt namn efter flickan Heidii böckerna om flickan som bodde hos sin farfar i Alperna. Jag var väldigt förtjust i böckerna när jag var barn, och i slutet av 1970-talet visades det även en serie på TV som var baserad på böckerna om Heidi av Johanna Spyris. Heidi är även ett "återanvänt" namn, när jag var på ridläger vid Storhagens ponnygård i början av 1980-talet fanns där ett brunt New Foreststo som hette Heidi II f.1975 e.Mudeford Brown David u.Ashley Princess ue.Ashley Nosey. Namnet är kort, bra och lätt att uttala - perfekt.


2020

ATHINA -Miclas Agatha Christie fick återigen en liten prinsessa 2020. Namnet var givet, Aristoteles Onassis dotterdotter Athina Onassis är så nära prinsessa man kan komma, hon är en av världens rikaste kvinnor och dessutom en duktig hoppryttare.


CARLY SIMON - Namnet på Courtneys blivande föl var bestämt sedan länge, Cornelis om det blev en hingst, Corrina om det blev ett sto. Sen kom Covid19-pandemin, och när det blev ett stoföl istället för en Cornelis så började jag tveka. Var Corrina för likt Corona? Kanske var det bättre att ge henne namnet Corrine istället - men då kändes inte som det var tydligt nog att hon fått namnet från låten Corrine Corrina som många artister spelat in - och som här i Sverige kanske är mest känd från Colin Nutleys film Black Jack. Var det kanske möjligt att hon kunde få hela namnet Corrine Corrina - men... nja... Men, Courtney gick över tiden rejält, hon var beräknad till den 1 maj och fölade den 23 maj - på Simons födelsedag. Simon var med vid fölningen, och namnet blev plötsligt självklart - det finns ju en sångerska som jag gillar som heter Carly Simon, och det fick det bli. Carly är förresten en form av namnet Carola, så man kan ju säga att det blev musikanknytning även där - men jag kan lova att jag aldrig kommer att ge någon av mina uppfödningar just det namnet...


HAFNIA -Ytterligare ett "återanvänt" namn, det fanns ett snällt, brunt New Foreststo på ridskolan där jag red när jag var liten. Hafnia är det latinska namnet för Köpenhamn, det är ett fint, kort, enkelt och lite ovanligt namn - det gillar jag!


LILI MARLEEN - SångenLili Marleen är nog mest känd i Marlene Dietrich inspelning, men denhar spelats in av många artister på många språk under årens lopp. Namnet passar mycket bra till Lady Janes dotter, hennes halvsystrarheter Little Queenie och Lady Madonna, de har också fått sina namn efter låtar med Rolling Stones/Chuck Berry respektive The Beatles. Även Lady Jane är en låt med Rolling Stones.


SULTAN -Ett namn betyder en typ av härskare/kung/kejsare och det passar oerhört bra med tanke på att hans far är Emir, vars namn betyder ungefär detsamma. Jag hade många bra förslag, framförallt med musiktema - allt från Springsteen, Sting och (Johann) Sebastian) Bach till (Janne) Schaffer (väldigt bra med tanke på att hans mor är Miclas Claudia Schiffer). Även Spitfire låg högt upp på listan.Troligtvis är han även Emirs sista avkomma, och då behövde han ett namn som passar till en kronprins. Sen blev det trots allt lite musiktema i allafall, med tanke på att Sultans of Swing med Dire Straits är en riktigt bra låt! Än så länge kallas han mest för Lillebror med tanke på att han är yngsta avkomman till Emir efter sex äldre systrar: Heidi, Anastasia (födda 2019) och Athina, Carly, Hafnia och Lili Marleen (födda 2020).


2021

AMADEUS - Redan när Miclas Agatha Christie flyttade hit 2018 så bestämde jag att hennes första hingstföl skulle få namnet Amadeus efter den store Wolfgang Amadeus Mozart. Kungen av klassisk musik, en historisk person - det passar utmärkt efter Anastasia och Athina.


LADY IN RED - Ett namn som i många år legat bland förslagen på namn till en dotter till Lady Jane. Dock har inte namnet passat tidigare då hon inte fått någon röd - fux - fölunge hos mig och egentligen är namnet lite mot mina "namnprinciper", det är lite långt och har inget naturligt smeknamn, vi har ju redan en Lady.Men i år var det ändå dags, namnet passar utmärkt till ett fuxsto då även hennes äldre systrar har namn efter låt-titlar: Little Queenie, Lady Madonna och Lili Marleen. 1986 var Lady in Red en riktig "dunderhit" med Chris de Burgh, och jag tror att vi är många som dansat "tryckare" till den låten. Vad kallas hon då? Jo, Rödis...


2022

ARAMIS- Ett namn från litteraturens värld, det är ett tema jag använt när jag har gett fölen namn flera gånger tidigare. Namnet är förstås taget från boken De tre musketörerna av Alexandre Dumas d.ä. där Aramis är en av musketörerna som tillsammans med Athos, Porthos och d'Artagnan är ute på äventyr i 1600-talets Frankrike. Jag tycker namnet är vackert, enkelt och passar mycket bra tillsammans med namnen på halvsyskonen Anastasia, Athina och Amadeus. Kanske Christies nästa föl skall få namnet Athos för att fortsätta på temat? Som bonus: Jag har träffat en mycket trevlig C-ponny som också hette Aramis, det är dock nära 40 år sedan. Minns jag rätt var han korsning med New Forest, fux med bläs och fyra höga strumpor. Min Aramis är dock inte lik honom då han är skimmel född svartbrunskimmel.


CHERRY DARLING - Det var svårt att hitta på ett namn till Courtneys lilla stoföl e.Converse All Star. Till slut bestämde jag mig för Candy / Candy Crush och det blev en kort tid hennes officiella namn på t ex sociala medier. Det passade utmärkt med hennes mors och systers namn, Courtney - Carly - Candy. Men... en dag satt jag i bilen och lyssnade på Bruce Springsteen och insåg - hon heter inte Candy, hon heter ju Cherry Darling! Det passar med moderns namn Courtney Love - Cherry Darling, men det blev egentligen helt fel, hon skulle ju ha ett namn där C uttalas som K, precis som Courtney. Senare upptäckte jag att Springsteens låt heter Sherry Darling så där blev det fel igen. Ok, Springsteen är alltid rätt, men här är det han som har stavat fel. Vi säger så. Oftast kallas hon för "Lilla Svarta" eller för Sherry. Ja, Sherry, inte Cherry.


ECLIPSE- Estancias första föl har fått sitt namn från Pink Floyd-låten Eclipse. Musiktema, börjar på E och har C från Estancia i namnet, ett perfekt namn utifrån mina "namnregler". Namnet har dock valts av min vän Malin som äger Eclipse.


LAST LADY - Även Lady Janes stoföl var namnlös länge, men det fanns bara två namn som alternativ, det var bara frågan om vilket, antingen/eller. Det var klart att hon antingen skulle få namnet Lady Stardust efter låten med Bowie, men då Lady Jane betäcktes för sista gången i år så höll jag även på namnet Last Lady eftersom årets föl därmed skulle bli Lady Janes sista. Namnet Last Lady är en fin hyllning till Lady Janes framgångar som avelssto, Last Lady är Lady Janes sjuttonde levande föl. Men, här har jag gått helt ifrån mina namnprinciper, Last Lady går under det det mindre snygga namnet Gulan. Jag har provat med Lassie och Lisa, men det funkar inte, ett smeknamn måste komma naturligt. Nu ÄR hon Gulan och det passar ju bra eftersom hennes halvsyster Lady in Red kallas för Rödis.


2023

ATHOS- Det är sällan ett namn är så självklart, givetvis skall Aramis' lillebror heta Athos, eftersom även Athos är en av musketörerna i boken De tre musketörerna av Alexandre Dumas d.ä. Det hade varit roligt att har en Porthos och en d'Artagnan i framtiden. D'Artagnan får ligga som ett förslag till ett av Deciderias föl i framtiden.

EMCEE - Estancias fölunge har fått namnet efter Emcee, Master of Ceremonies (MC) som spelas av fanstastiska Joel Grey i musikalen/filmen Cabaret. Musiktema, kort, enkelt, börjar på E, har ett C i namnet efter mamma Estancia och Cabaret är utan tvekan den bästa film jag någonsin har sett.


2024 - Förslag

EBBE / ENYA/ESTELLE - e. Polsbury Pessoa u.Dimmans Echo ue.Miclas Activ uu.Dimmans Elmia

ELLINGTON / ELICIA / ESTRELLITA (med stjärn) - e.Polsbury Pessoa u.Dimmans Estancia

LEONARDO / LILIBETH - e.Hembys Florian u.Dimmans Lili Marleen ue.Dimmans Emir

I topp just nu! 


Utifrån vilka ston som jag har i avel just nu - och de ston som eventuellt kommer att gå i avel i framtiden - ligger nedanstående namn i topp:

E-linjen (ECHO eller ESTANCIA):

  • ELLINGTON/EASTWOOD/ETYD/ENZO
  • ELICIA/ELISHEBA/ENYA/EPONA/EMMELINE/ENIGMA

Elmia är inte längre i avel, men jag har kvar ett par döttrar, en dotterdotter och en dotterdotterdotterdotter efter henne som skall vara i avel här i framtiden, så det är bra att fortsätta att "samla" på namn nom börjar på E.

Jag har alltid haft några favoritnamn och det är bl a Elgar eller ELO. Nåja, vi får se vad det blir av den saken, namnen skall ju vara begripligt och gå att uttala också... Tänk en speaker på en ponnytävling som ropar in Dimmans Älgar eller Eeeeelooo... Det kanske inte är någon som förstår att namnen kommer från kompositören Edward Elgar eller gruppen Electric Light Orchestra (ELO). Då är det kanske bättre med Ellington, Escobar, Enzo, Esperanto, Etyd, Exelsior, Ebeneezer, Elder, Engman, Et Cetera, Espargus, Emerson, Edinburgh, Eastwood, Eton, Epos, Eminem, Eminent, Eldorado, Emmerick, Ernesto, Elios, Equus, Espargus, Emerson, Edinburgh, Emilio, Eastwood, Eton, Epos, Eminem, Eminent, Eldorado, Emmerick, Ernesto, Estrellita, Enya, Epona, Emmeline, Eponine, Elicia, Essica,  Erna, Erica, Empress, Essie, Ellinor, Elvira, Evita, Eos, Embla, Ellemira, Eowyn, Esperanza, Eternell, Etna, Enigma, Elisheba, Ebba, Estrella, Espania, Emelee, Elsinore, Ellesse... eller kanske Eller Hur??

Någon gång skall jag även använda någon eller några varianter av mitt eget namn Helena: Elena, Eljena, Eliena, Elna, Elina eller Elin. Eleanor Rigby är ett favoritnamn, det är vackert, men Beatles-låten är så sorglig...och bara för att det är kul borde en avkomma till Estancia få namnet Emmerdale - orginaltiteln på tv-serien "Hem till Gården".


L-linjen (LILI MARLEEN, LADY MADONNA, LITTLE QUEENIE, LAST LADY)

  • LANDLORD/LENNON/LEONARDO/LEOPOLD/LIVERPOOL/LUDWIG/LUX 
  • LOLA/LAURA/LAYLA/LILIBETH/LIZA/LIZ/LOLA/LUKA
  • LADYBIRD/LADY LUX/LADY LOU/LADY MARMALADE/LADY STARDUST/LADY STARLIGHT/ LADY LISS/LADY MAE

Lady Janes avkommor och ättlingar skall förstås ha ett namn som börjar på L, och när LJ inte längre är i avel kommer bokstaven L "ärvas" av hennes döttrar Little Queenie, Lady Madonna, Lili Marleen, Lady in Red och Last Lady.

Om man fortsätter att följa musiktemat finns till exempel namnen Lennon, Limahl, Led Zeppelin, Ludwig (Beethoven), Laura, Layla, Lady Marmalade, Lady Mae Loretta (Lynn), Lyra/Lyran, Lullaby, Luka. Det får gärna vara lite pampigt också, det temat hade Ladys förra ägare Stuteri Micla haft på alla Lady Janes föl. Några förslag som jag har är Landlord, Ladybird eller Lambourghini efter lyxbilen. Kanske geografiska platser i England? Lady Jane är ju redan mor till en London, så varför inte Liverpool? Se där, ytterligare lite musiktema i och med att Beatles kommer från Liverpool. Namnet Little Sparrow är förstås sparat till något av Little Queenies föl.


D-linjen - DECIDERIA

  • DEL AMITRI/DANDY/d'ARTAGNAN/DICKENS
  • DODONA/DESDEMONA/DELILAH/DEIDRE

Helt klart är i alla fall att ett av DECIDERIAS föl skall heta DEL AMITRI, och någon gång skall jag ge en fölunge namnet d'Artagnan - jag har ju redan fött upp en Aramis och en Athos.


Denitha fick sitt sista föl 2015 på grund av att hon drabbades av "prepubic tendon rupture", och hon är nu inte längre i livet. Denithas dotter Decideria kommer att efterträda sin mor i avelsboxen, och hon får även "ärva" listan med namnförslag på bokstaven D. Förslag till Deciderias kommande stoföl: Dodona, Diantha, Diandra, Demira, Delilah, Desdemona, Dorothea, Duchesse, Dolores, Diana, Dominique, Deirdre, Dolce Vita, Dulcinea, Dunet, Do-re-mi eller kanske Doris Day.

Hingstföslag: Del Amitri, Dickens, Dorian Gray, David Copperfield, Dionysos, Dufva, Demian, Dandelion och Daffodil (gula förstås), d'Artagnan, Don Quijote, De Niro, Di Caprio, Discovery, Dei Gratia och Diesel (Simons förslag).Eller kanske Dublett passar bra efterDa Capo och Dito?Men, namnet måste förstås passa, så det hinner kanske bli ändrade planer innan det är dags för registrering...


C-linjen (CARLY SIMON, CHERRY DARLING)

  • CANDY (CRUSH)/CYNDI/CARIETTA (CARRIE)
  • CORNELIS/CASH/CLAPTON/CAVALIER/COOPER

Jag är inte riktigt säker på att jag kommer att avla vidare på någon av Miclas Courtney Loves döttrar, men jag har sparat listan. För ridponnystoet Miclas Courtney Love kändes musik/artist-temat självklart, och jag ville helst att begynnelsebokstaven C skall uttalas som K, precis som i Courtney. Sen blev det inte så, Courtneys sista föl fick namnet Cherry Darling. Nåja, det passar väl bra ändå...


Kanske kommer någon av hennes döttrar Carly Simon eller Cherry Darling efterträda Courtney i avelsboxen, och då känns det självklart att fortsätta med artist- och musiktemat. Än så länge står Cornelis (Wreeswijk), (Johnny) Cash, (Eva) Cassidy, Carlene Carter, (Eric) Clapton, Cliff (Richards),(Joe) Cocker, (Leonard) Cohen, (Phil) Collins, Cole (Porter), (Alice) Cooper, (Elvis) Costello, Creedence (Clearwater Revival), (Bing eller David) Crosby, Clash, Calypso, Cabaret, Carmina Burana, Can-Can, Concerto, Claudius och Crescendo högt på listan.Fortsätter med Cassius, Candy Crush, Carrie/Carrietta (en ponny jag var fodervärd åt på 1980-talet), Casino, Cosmos, Cavalier (en gammal New forest-bekant), Cooper (en gammal sköthäst - dock ej New Forest). Ännu fler förslag med skilda teman är: Candida/Candide, Carmencita, Cassandra, Carmen, Casablanca (skimmel!!), Castor, Claudius, Cruz, Clarissa, Colombine, Cayenne, Colombus, Copperfield, Cordelia, Cressida, Christopher Robin,.Sen finns det förslag påandra fina namn på C, till exempel Cindy, Cher, Chaplin, Chapman, Chicago, Cyndi, Celine, Cheers, Chili, Cherie, Chuck, Chester/Chet eller Chopin.Eller varför inte Cybil, Ciss, Chess, Cello, Cittra... Listan kan göras ännu längre: Cedric, Cinderella, Cendrillon, Celeste, Chatterley, Cheiron, Cinnober, Cymbeline, Cynthia, Cyrano. Eller varför inte Chestnut eller Chili om hon får en fux?


Fler förslag... 

Jag har förstås samlat på namn där jag inte längre har någon linje att avla vidare på, men här är några namnförslag till A-linjerna (A1-Hembys Aurora och A2 - Miclas Agatha Christie), H-linjen (Hembys Lotus), K-linjen (Fredriksbergs Kamé), J-linjen (russet Jojovisst), S-linjen (Miclas Claudia Schiffer), samt P-linjen (Priory Miss Ellie).


A1 och A2-linjerna (HEMBYS AURORA, MICLAS AGATHA CHRISTIE)

Våren 2018 flyttade även Courtneys New Forest-syster Miclas Agatha Christie hit, och nu har jag fått börja samla på mig bra förslag till en lista över passande namn på bokstaven A. Jag funderade lite till en början på att Courtney och Christie skulle ha namn på bokstaven C till sina föl, och jag var även inne på att båda systrarna skulle få avkommor med namn som börjar på M - efter Miclas stuteri. Sen kom jag på att jag redan använt bokstaven M till fölen u.Martina II, och i och med att Courtney är Svensk Ridponny och Agatha Christie New Forest så får det två olika "namn-linjer". Även om jag redan haft A som begynnelsebokstav på avkommor u.Hembys Aurora så får det bli A även på Christies avkommor. Aurora "Aura" fick bara en avkomma här, Aurum f.2008. Aurum är valack och Aura inte längre i livet, så det finns ingen som kommer att föra Auroras A-linje vidare. Förslag då? Litteraturtema känns rätt så självklart: August, Aksinja, Amorina, Aniara, Ariel, Anitra, Anneka (både musik och litteratur), Arthur, Askungen, Ayla, Aladdin eller gåsen Akka (som var härifrån trakten) eller kanske Andersen efter danske H.C.Andersen? Hans initialer står för Hans Christian...

Från mytologin finns det många namn att välja på: Atalja (om det blir en fux någon gång, det är ett återanvänt namn från ett fux-sto efter Chagall - Juan) Akilles, Agamemnon (även gammal New Forest-bekant), Adonis, Atlas, Apollo, Ajax, Afrodite, Artemis, Andromeda, Appolonia, Ariadne, Atalanta. Förslag med musiktema är Albert Hall, Abbey Road, Abba, Adriano (Celentano), och "rojalistiska" namn - Aga Khan, Amira (betyder prinsessa), Adrienne (efter prinsessan Madeleines dotter), Antonia (enklare form av Antoinette), Alice (också ett prinsess-namn), Adriana, Agrippina (mor till kejsar Nero) och jag gillar även manmnet Ambassadeur. "Vanliga" hästnamn som Anemone och Amorina är också bra alternativ. Ja, det finns många förslag, det kommer inte bli några problem att hitta på bra namn som börjar på A.


H - linjen (HEMBYS LOTUS)

Hembys Lotus föl börjar på bokstaven H, då jag redan har en linje med föl som börjar på bokstaven L genom Lady Jane. Jag gillar ju främst korta namn, så några förslag som ligger främst på listan är Hero och Hera. Andra förslag från mytologin är Hestia, Hector, Hebe, Hyperion, Hercules. Hermione och Hacienda lägger jag också till på listan, jag har ju redan en Estancia. Från litteraturens värld läggar jag tillHamlet, Hamilton, Harlekin/Harlequin, Hux Flux, Hermione,Hazel, Hugo, Herzog, Higgins, Hiawatha, Hubertus och Huckleberry Finn. Andra favoritnamn är HipHop, Hipster, Harrison- alla med anknytning till musik .


K-linjen (FREDRIKSBERGS KAMÉ)

Kamé har jag haft en lång lista med namnförslag till, men den verkar ha försvunnit? Några förslag som ligger bra till för en fölunge efter Emir och Kamé är Karisma, Kadidja, Karla, Kasmir...Tyvärr blev det inget föl mellan Emir ock Kamé, och nu blir detinte heller några fler föl efter Kamé, men jag sparar listan om jag "behöver" några namn på K i framtiden.


S-linjen (MICLAS CLAUDIA SCHIFFER)

Även S är en kul bokstav att samla namn på. Nu har jag inte Miclas Claudia Schiffer kvar, men jag behåller listan i alla fall.Några förslag är Spitfire, Sputnik, Scharlotte, Seraphina, Saska, Spitfire, Summercloud, Solitaire, Sting, Sisilia, Sissela, Silla, Simson, Salome, Sebastian, Shutterfly, Snapdragon, Sancho, Scaramouche, Scarlet Pimpernel, Scrooge (Dickens), Selene, Scilla, Scylla, Sibylla, Silver (skimmel), Sinclair, Singoalla, Sissy (Dickens), Smirnof, Swift, Salomon, Stisse, Sokrates, Soraya.


P-linjen (PRIORY MISS ELLIE)

Jag har inga ston kvar från P-linjen, men jag har samlat på mig många bra namn - kanske kan de inspirera någon annan. Presley, Penelope (Penny)


M-linjen (MARTINA II)

Jag har inga ston kvar från M-linjen, men jag har samlat på mig många bra namn - kanske kan de inspirera någon annan. Merlin, Mirabelle...


R-linjen (FREDRIKSBERGS RITA)

Rosalinda, Ronaldo


D2-linjen var kortvarig, det blev bara ett föl och det var enbart för att jag ville att Hembys Daphne skulle få ett föl som jag kunde ge namnet Dimmans Delphi.


TH-linjen blev till D2-linjen eftersom jag fortsatte med D efter dottern Decideria.


J-linjen (JOJOVISST)

Lilla russet Jojovisst har själv ett kul namn, hennes mor hetter Gissa och hon har syskon som heter Vadeau, Jo Minsann, Josåfin och Jajamaen.Jojos första föl e.Pelle-Russ 611 fick självklart heta Joett Russ! Sen hoppades jag att Jojovisst skulle få en Joppe-Russ e.Pelle-Russ, men det blev aldrig så. Om Jojo hade fått ett stoföl hade det nog blivit Jotoo Russ. Jotoo är långsökt, men läs Jotoo och det låter som You too/two, vilket associerar till gruppen U2= musiktema och ordlek, det gillar jag! Jotoo "Jo-two" kunde också visa att det var Jojos andra föl och mitt andra russ-föl. Japp blev ett jättebra namn till en av avkommorna till Jojovisst och eftersom jag gillar musiktema så hade även Jolene ellerJolly Bob (från Aberdeen) varit ett par bra förslag.


Inköpta HEMBYS AURORA och HEMBYS FIONA fick jag också vara med att bestämma namn till. Listan över namnförslagen till stofölet efter Fredriksbergs Dizney och Hembys Lotus var lång, och det var svårt att välja, jag hade flera passande namn ur den grekiska och romerska mytologin på förslag, men bestämde mig till sist för Aurora - morgonrodnadens gudinna från den romerska mytologin. Ett riktigt passande namn då hon är gulbrun, nästan guldfärgad - precis son sin son Aurum. Här hemma kallade vi oftast Aurora för Aura, ett passande namn för ett sto med en härlig utstrålning! Aurora är tyvärr inte längre i livet.

Jag hade en lång lista med bra namn till de blivande avkommorna till Aurora "Aura". De flesta var inriktade på mytologi, några av dessa var Amber (gul förstås, betyder bärnsten), Akilles, Athos, Aramis, Apollo, Albert Hall, Abbey Road, Afrodite, Artemis, Annabel, Appolonia, Anastasia, Annie (Get your gun eller Annie Hall).


Fiona passade att heta Fiona, även om uppfödaren Elisabeth tvekade lite då hon har haft en handledare i rysk litteratur som hette Fiona. Men hon beslöt sig att se namnvalet som en hyllning till sin gamla lärare i stället... Fiona betyder "vit" på keltiska, ett passande namn på en liten skimmeldam. Övriga förslag var bl a Flinga (också med association till färgen) eller Filippa - efter mormor Vramsfälts Filippa. Fiona är såld.


Har du fler namnförslag, maila mig gärna!