Mer om Therese RNF 1024

De andra New Foreststoet som jag köpte in för avel var Therese RNF 1024 "Thessa". Thessa var en helt annan typ än Miss Ellie "Missan" som jag hade köpt några månader tidigare, våren 1990. Jag hittade en pytteliten annons om Thessa i tidningen ATL,där tod det att hon var snäll, hon var körd, hon var billig och hon var B-premierad, vilket jag såg som en hög merit på den tiden. Hon hade haft tre föl tidigare. Att hon hade "dammallergi" var inte så noga... Jag hade med mig transporten "utifall att", det var ändå ca 40 mil att åka ner till Småland där hon stod. Jag var ju en aktiv ryttare på den tiden, så provrida skulle jag förstås göra. Hon var hemsk, gick på ett skarpt stångbett av westerntyp, tog man henne i munnen så lättade hon framtill. Köp blev det ändå och hon följde med hem. Bettet har jag förresten kvar, jag har använder det som toapappershållare. 

Thessa var inte särskilt kul att rida, i alla fall inte till en början. Hon var "het" och känslig i munnen, en kombination jag inte var van vid. Men, jag vågade i allafall rida en hubertusjakt på henne, det hade jag helt glömt, men jag hittade några bilder från tillfället. Det gick dock mycket bra att köra henne, då var hon betydligt lugnare. Vi byggde en rockard av en gammal saab-axel, den var nog inte särskilt balanserad och alldeles för tung för ändamålet, selen var en illa anpassad bröstsele av budgetmodell, den var dessutom inköpt begagnad, det var ett under att den höll.... Men Thessa var otroligt snäll och ställde upp ändå.

1994 drog hon Flens lucia då den tilltänkta, välkörda hästen blev halt någon dag innan, och jag fick - utan större kunskap om körning - ställa upp som kusk, trots att min erfarenhet var obefintlig, i princip bestod mina körkunskaper bara i att hålla i ett par tömmar. Minns inte varför den erfarna kusken (vars häst blivit halt) inte körde Thessa. Fullständigt galet. Detta ligger alltså på min lista över okända meriter, som tur är finns det bildbevis, även om kvaliteten på fotot har mer att önska. Thessa gick nästan med mulen mot högtalarbilen som skrålade luciasånger och julmusik, hon brydde sig varken om facklor eller all publik som stod vid sidan av kortegevägen. Kallt var det också, jag hade klätt på mig så det såg ut som en boll som satt bredvid den vackra lucian. Minns jag inte helt fel så hade vi provat att köra Thessa med fyrhjulig vagn för första gången dagen innan, och jag vete sjutton om jag ens använt loksele på henne tidigare. Undrar var jag hittade/lånade den förresten... Helt sanslöst att jag överhuvudtaget gick med på att göra detta, men Thessa var ju snäll som sagt...

Thessa hade en mycket trevlig och ovanlig härstamning, hon var moderlivsimport från Danmark, född 1977 e. Hepitho NFH 45 (DK) u. Lyndhurst Rosina RNF 691 ue. Lyndhurst Springtime NFS 636. Hennes mor Lyndhurst Rosina utsågs ett år till Hallands bästa sto. Rosina hade haft ett par föl i Danmark innan hon exporterades till Sverige, dottern Kirkelygård Moonlight (alltså en halvsyster till Thessa) är mormor till den godkände hingsten Höjmarkens Joker NFHR 145. Kirkelygård Moonlight var även mor till Flicka Skovly som var efter en knabstrupperhingst, Flicka har lämnat många avkommor som är registrerade som knabstrupper, bland annat en godkänd hingst.

Thessa fick bara tre föl hos mig, ändå lade hon grunden till en stor del av min New forest-avel. Hennes andra föl hos mig, Dimmans Denitha RNF 187-S (f.94 e.Dennie RNF 37-S) var min absoluta hjärtehäst, jag ägde jag fram till hennes död 2019, då var hon 25 år gammal. De två andra fölen hon fick hos mig var Dimmans Parenthese (f.1992 e.Parino) och Dimmans Take That (f.1994 e.Dart Light).

Thessa ELIT-premierades och hon guldbelönades på utställning, efter hon hade fått tre föl hos mig lånade jag ut henne till Anna Ransholm där hon först födde ett par tvillingar som inte överlevde, hennes andra föl hos Anna var dottern Petithesse som i sin tur lämnade ett diplomsto, ett flerfaldigt guldbelönat sto med tävlingsmeriter, och det stoet är i sin tur mor till ett litet sto som har exporterats till Holland.

Thessa blev bara 22 år, i början av 1999 avlivades hon. Så länge jag hade henne visade hon inte några symptom av den "dammallergi" som hon hade när jag köpte henne, men med åren utvecklade hon kvickdrag, och till slut fanns det inget val. Thessa betydde mycket för mig och för flera andra. Alla tyckte om Thessa.

Senaste kommentaren

26.01 | 18:34

Hej Finns någon av sadlarna kvar?
Mvh Marie-Louise

27.05 | 07:53

Hej. Kul att läsa det du skriver om Corona. Hon finns numera hos oss uppe i Luleå. En fantastisk tjej.

21.02 | 07:49

Hej Katarina, kontakta mig gärna direkt på telefon 070-526 50 15 eller på Messenger (Facebook, Helena Grühb)- det är de enklaste sätten att komma i kontakt med mig! Hlsn Helena

21.02 | 07:40

Hej har blivit rekommenderad av dig av en vän. Vill gärna komma i kontakt med dig. Vi letar ung ponny. Ev också tävlingsponny.

Dela den här sidan