Mina ston Miclas Agatha Christie, Miclas Claudia Schiffer och och Miclas Courtney Love - alla tre är döttrar till Silverlea Busy Lizzie.

Mina ston Miclas Agatha Christie, Miclas Claudia Schiffer och och Miclas Courtney Love - alla tre är döttrar till Silverlea Busy Lizzie.

Silverlea Busy Lizzie RNF 2032. 22 år gammal, på Svenska New Forestföreningens riksutställning 2005

Silverlea Busy Lizzie RNF 2032. 22 år gammal, på Svenska New Forestföreningens riksutställning 2005

Silverlea Busy Lizzie

Jag har aldrig ägt Silverlea Busy Lizzie, men hon har ändå så pass stort inflytande i min avel så jag känner att jag ändå vill "hylla" henne. Lizzie föddes 1983 hos J.M. Stainer, Silverleastuteriet i England, importerades till Sverige 1992 och avled 2009, 26 år gammal. Hon var brunskimmel, något hon nedärvde till flera av sina avkommor och 130 cm hög - alltså en B-ponny. Hon var efter Silverlea Flash Harry NFS 5517 och undan Silverlea Red Rambler II NFM 25/435, morfar var Silverlea Michaelmas NFS 2634 som är känd för att ha lämnat flera goda hopponnyer. Flash Harry var en stark prestationsförärvare, han är bland annat far till franske Silverlea Simply Red, mödernelinjen vet jag inte så mycket om mer än att modern Silverlea Red Rambler även var mor till den godkände hingsten Silverlea Rambo RNF 102.


Jag träffade Lizzie flera gånger under hennes liv, och jag var djupt imponerad över hennes förärvning och egna meriter. På håll kunde jag följa hennes avkommor, främst genom resultatlistor i Tävlingsdatabasen och senare Equipe, men jag stod även på läktaren och såg dem "in action" ibland. Jag följde sonen Miclas Curt Cobain på väldigt nära håll när han var ung och jag har även fött upp en avkomma till honom, Dimmans Priscilla f.2002. Hon avled tyvärr efter en olycka redan som treåring . 2006 såg jag dottern Miclas Courtney Love ta brons vid sitt första SM som sjuåring och jag tänkte redan då att "henne vill jag ha" . Jag försökte sedan ta kontakt med olika ägare under årens lopp för att berätta att hon gärna fick flytta hem till mig när hon skulle pensioneras från tävlingsbanorna. Så blev det. 

Sommaren 2017 fick jag köpa Courtney, det var som en dröm gick i uppfyllelse. Knappt ett år senare var det dags för Courtneys ljuvliga lillasyster Miclas Agatha Christie att flytta hit, och har man två systrar kan man ju lika gärna ha tre - så när chansen kom att få köpa välmeriterade och vackra Miclas Claudia Schiffer så gjorde jag förstås det, hon flyttade hit i mars 2019.

New Foreststoet SILVERLEA BUSY LIZZIE RNF 2023 är alltså mor till mina ston Miclas Courtney Love, Miclas Claudia Schiffer och Miclas Agatha Christie.

Lizzie hade egna meriter upp till msvB hoppning, hon vann Distriktsmästerskap och hade gått t ex jakter i England innan hon importerades till Sverige - men framför allt var hon en fantastisk prestationsförärvare i hoppning, se hennes unika föllista nedan. Jag har gått igenom uppgifterna i Blå Basen och SvRF tävlingsdatabas, om det är några fel i listan så är det antingen jag som skrivit fel, eller så är det felaktiga uppgifter i TDB/Blå Basen. Skicka gärna rättelser till mig om ni hittar några fel, tack.

Föllista Silverlea Busy Lizzie:

- Miclas Curt Cobain RNF 154 f.1998, e.Miclas Activ RNF 100, godkänd hingst, placerad 5:a vid SM i hoppning, segrar i MsvA hoppning,

- Miclas Courtney Love RP 1123 S f.1999 e.Lipton 779, silver tillsammans med svenska laget vid NM i hoppning, brons vid SM hoppning 2006 - hon har även en 5:e-placering i SM hoppning och har vunnit B-finalen (consolation) vid SM två gånger. Hon har vunnit och varit placerad i HKH Prins Carl Philips pris vid SIHS i Globen, hon har vunnit GP-ponnyn i Scandinavium mm mm. Hon har tagit ca 2300 livstidspoäng i hoppning och hon är diplomsto och riksstambokförd hos ASRP.

- Miclas Melanie C RNF 2371 B-ponny f.2000 e.Jolly Roger RNF 109, hon är ett diplomsto, har tävlingsmeriter upp till felfri runda i nationell msvB, placeringar i regional LA hoppning. Miclas Melanie C är även mor till Miclas Cookie som gått flera SM i hoppning och som i flera år legat bland de främsta B-ponnyerna i hoppning som SvRF rankar årligen,

- Miclas Clint Eastwood f.2001 e.Miclas Madoc RNF 106, tävlingsmeriter upp till felfria rundor i nationell msvB hoppning, placeringar i regional msvB och nationell LA,

- Miclas Claudia Schiffer RNF 2489 f.2002 e.Miclas Activ RNF 100, har gått SM, Baltic Cup, placeringar upp till nationell msvA hoppning,

- Miclas Ally McBeal f.2003 e.Stackarps Pablo RNF 158, har tävlat msv nationell/internationell körning, tävlat hoppning och dressyr upp till LA regional klass,

- Miclas Cassius Clay f.2004 e.Fredriksbergs Dizney RNF 98. Död 2 år gammal,

- Miclas Alicia Keys f.2005 e.Kantjes Umberto RNF 175, tävlat hoppning på lokal nivå.

- Miclas Agatha Christie RNF 2866 f.2006 e.Miclas Activ RNF 100, placering upp till nationell LA hoppning.

Lizzie var givetvis ELIT-premierad med mycket god marginal, synd att inte New Forestston kan få SUPERELIT...

Jag får skriva några rader om Courtney, Christie och Claudias fäder också:

- Far till Courtney är Lipton 779, som var Svensk varmblodig ridhäst (SWB). Han var välmeriterad i hoppning och deltog bland annat vid VM i Stockholm 1990 och OS i Barcelona 1992.

- Far till helsystrarna Christie och Claudia är New Foresthingsten Miclas Activ RNF 100, som själv hade fantastiska meriter i hoppning. Han vann SM i hoppning två gånger, han tog silver en gång och brons en gång. Han vann även HKH Prins Carl Philips pris vid SIHS i Globen, och jag tror även han var placerad någon gång. Han har även visat sig vara en mycket bra förärvare i hoppning, han har i flera år legat i toppen bland de ponnyhingstar som tidningen Ridsport rankar en gång om året, med många avkommor i de högsta klasserna i hoppning.

Gissa om jag är glad över att ha "systrarna C", Courtney, Claudia och Christie här i min flock! De är helt underbara och enormt kloka med ett härligt temperament och en attityd som bäst beskrivs som "a fighting spirit and a huge heart". Du har dem med dig till 200% - men är det något de är missnöjda med är det världskrig. De är totalt orädda och obekymrade om allt, Courtney brukar till exempel stoppa in huvudet i traktorn och bita i växelspaken, hon blir nog aldrig riktigt vuxen. 

Här är en minnesartikel över Lizzie som hennes ägare Åsa Heldemar skrev ca 2009:

Länk till Silverlea Busy Lizzie i Blå Basen:

Miclas Claudia Schiffer
Miclas Clint Eastwood
Miclas Agatha Christie
Miclas Courtney Love
Miclas Curt Cobain
Miclas Curt Cobain
Miclas Courtney Love
Miclas Claudia Schiffer
Miclas Melanie C

Senaste kommentaren

26.01 | 18:34

Hej Finns någon av sadlarna kvar?
Mvh Marie-Louise

27.05 | 07:53

Hej. Kul att läsa det du skriver om Corona. Hon finns numera hos oss uppe i Luleå. En fantastisk tjej.

21.02 | 07:49

Hej Katarina, kontakta mig gärna direkt på telefon 070-526 50 15 eller på Messenger (Facebook, Helena Grühb)- det är de enklaste sätten att komma i kontakt med mig! Hlsn Helena

21.02 | 07:40

Hej har blivit rekommenderad av dig av en vän. Vill gärna komma i kontakt med dig. Vi letar ung ponny. Ev också tävlingsponny.

Dela den här sidan