Avelsfunderingar - eller några råd

Jag brukar sammanfatta mina råd till blivande uppfödare: 

  • Ha ett mål med din avel. Sätt målet högt.
  • Lyssna på och ha full respekt för mer erfarna uppfödare - men gå aldrig i någons ledband. Utan nytänkande går inte aveln framåt, och om alla använder samma blodslinjer minskar avelsbasen och urvalet. Men, du skall inte förkasta den erfarenhet som redan finns hos uppfödare inom den ras du har valt att avla på. Lyssna, läs, ta tillvara den kunskap som finns men sortera ut och använd det du tror på för att nå ditt avelsmål.
  • Var noga med att kritiskt granska information du får och läser om hingstar, uppfödare, saluhästar mm. Verkar något för bra för att vara sant så är det antagligen det också. 
  • Med kritisk granskning menar jag även att man inte skall lyssna och tro på "skitsnack" om uppfödare, hingstar och andra individer. Försök i stället hitta källan och bilda en egen uppfattning. 
  • Söķ källan, ex stambok, blup, blå basen, tdb och tänk på att hingsthållare sällan är särskilt objektiva då de marknadsför sina hingstar, men inte heller när de talar om andra hingstar och uppfödare. 
  • Gör det DU tror på.
  • Lär av egna och andras misstag och var kritisk när det gäller ditt val av avelsdjur. Det finns hingstar och stofamiljer som jag tycker är fantastiska på alla sätt, men som jag inte skulle använda eftersom de inte passar MITT avelsmål.  Hingsten "alla andra" tycker är bäst kanske inte är rätt indvid för dig att använda om du vill nå ditt avelsmål. 

Sen är vi tillbaka på första punkten igen om att man skall lyssna på erfarna uppfödare, kritiskt granska det man får veta och därefter göra det man tror på. 

Jag talar bara om mina erfarenheter, funderingar och mål, varken jag eller någon annan äger det enda sanna "receptet" för att få framgångsrika avkommor. Om det fanns en enda sanning om hästuppfödning skulle alla hästar redan vara perfekta - och vad skall man då sträva efter att föda upp i nästa generation? 

Att baka en sockerkaka (nästan i alla fall...)

Att välja hingst

Fölning

och digivning

Att avla på egna linjer och svenskfödda ponnyer

Uppfödning i flock

ligghallens utformning

Placentit

Placentit och fång

Senaste kommentaren

26.01 | 18:34

Hej Finns någon av sadlarna kvar?
Mvh Marie-Louise

27.05 | 07:53

Hej. Kul att läsa det du skriver om Corona. Hon finns numera hos oss uppe i Luleå. En fantastisk tjej.

21.02 | 07:49

Hej Katarina, kontakta mig gärna direkt på telefon 070-526 50 15 eller på Messenger (Facebook, Helena Grühb)- det är de enklaste sätten att komma i kontakt med mig! Hlsn Helena

21.02 | 07:40

Hej har blivit rekommenderad av dig av en vän. Vill gärna komma i kontakt med dig. Vi letar ung ponny. Ev också tävlingsponny.

Dela den här sidan